Hlavní obsah

V Dánsku vybijí celou populaci norků. Přenášejí koronavirus

Novinky, Alex Švamberk
Kodaň

Dánsko uzavře sedm obcí na severu země na Jutském poloostrově kvůli mutaci koronaviru, jenž se přenáší zpět z norků na lidi. Oznámila to premiérka Mette Frederiksenová. Nákazu koronavirem odhalili na 207 farmách, ne na všech jde ale o mutaci oslabující imunitní reakci. V zemi kvůli tomu vybijí 17 milionů norků.

Foto: Jacob Gronholt-pedersen, Reuters

Norci na dánské farmě

Článek

V sedmi obcích budou na čtyři týdny zavřeny bary, restaurace i zastřešená sportoviště. Nepojede tam ani hromadná doprava a bude omezena možnost tyto obce opouštět nebo do nich přijíždět.

„Domnívám se, že bude nutné izolovat oblast severně od Limfjordenu od zbytku země. Cokoli jiného znamená, že by se nechaly dveře stáje otevřené, takže by mohli koně utéci,“ řekl virolog Allan Randrup Thomsen. Podle něj je nutné zasáhnout okamžitě, než se nová mutace rozšíří. Je také nutné zabránit přenosu mezi lidmi.

Ředitel Státního institutu pro séra Kåre Mølbak uvedl, že na severu Jutska se polovina lidí, u kterých se prokázal nový koronavirus, nakazila mutací známou od norků. Jen devět procent z nakažených lidí ale mělo v těle mutaci označovanou jako cluster 5, která snižuje účinnost protilátek v těle. Přesto je to více, než se původně předpokládalo.

Rozšíření mutace cluster 5 by také mohlo snížit i účinnost případné vakcíny proti koronaviru.

Nechceme novou pandemii. Dánsko kvůli mutaci koronaviru vybije miliony norků

Zahraniční

Na severu Jutského poloostrova se přitom nákaza šíří, reprodukční číslo je zde vyšší než jedna.

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že norci slouží viru dobře jako rezervoár. S vybitím norků proto souhlasí. „Je tu samozřejmě riziko, že populace norků by mohla nějak přispět k přenosu viru na lidi a ten by se pak šířil z člověka na člověka,“ řekla Catherine Smallwoodová z krizové kanceláře WHO v Evropě.

Ředitel odbočky WHO pro Evropu Hans Kluge Dánsko ocenil za odhodlání a odvahu vybít 17 milionů norků, což bude mít velký ekonomický dopad.

Reklama

Výběr článků

Načítám