Hlavní obsah

V Británii skokově narostl počet lidí, kteří zemřeli doma. Báli se chodit do nemocnice

Londýn

Od poloviny června zemřelo doma o deset tisíc obyvatel Británie více než v předchozích letech, uvedl list The Guardian. Odborníci se domnívají, že se lidé kvůli pandemii covidu-19 stále ještě vyhýbají nemocnicím a pečovatelským domům.

Foto: Newsflare, AP

Ilustrační foto

Článek

Jako další možný důvod pro nárůst úmrtí doma experti zmiňují zhoršení fyzické kondice starších lidí v souvislosti s nižší fyzickou aktivitou. Kvůli šíření koronaviru se totiž lidé více zdržují doma a vynechávají obvykle běžné procházky, návštěvy supermarketů nebo zahradních center.

„V posledních týdnech můžeme vyloučit, že většinu úmrtí nad rámec (běžného stavu) způsobuje covid-19, protože je mnohem méně infekce. To, co sledujeme, pravděpodobně souvisí spíš s rozhodnutím rodin a jednotlivců, obvodních lékařů a ochotou nemocnic přijímat pacienty,” míní David Leon, epidemiolog a profesor z Londýnské školy hygieny a tropického lékařství.

Zákaznici se nelíbila opatření v britském obchodě. Vzteky rozmlátila regály s vínem

Koktejl

Od začátku března, kdy Britové zaregistrovali první úmrtí spojená s covidem-19, zemřelo doma o 30 260 lidí více, než je obvyklé, jinými slovy o 43 procent lidí více než v předchozích letech. The Guardian zároveň podotýká, že pouze jedno z deseti těchto úmrtí je spojeno přímo s covidem-19.

Počet návštěv pohotovostí v nemocnicích se naopak v porovnání s minulostí snížil. Od června do srpna zaregistrovala zdravotnická zařízení 3,8 milionu návštěv, přičemž v předchozích letech jich evidovala pět milionů.

Kantoři si v Británii užili večírek. Nakazili šest ze sedmi tříd

Evropa

Státní zdravotnický systém (NHS) za touto změnou rovněž vidí jako nejpravděpodobnější vysvětlení reakci lidí na pandemii nemoci covid-19 a snahu se stále nemocnicím kvůli ní vyhýbat.

Odborníci zároveň nechtějí stanovovat definitivní závěry a připouštějí, že k nárůstu úmrtí doma může přispívat více faktorů, například horší přístup k lékařské péči za celostátní karantény. Anebo se podle nich někteří lidé mohli dříve nakazit koronavirem, ten pak zhoršil jejich zdravotní problémy, a kvůli nim nakonec zemřeli, aniž by v době smrti měli covid-19.

Statistici k číslům došli analýzou počtu úmrtí lidí v soukromých domech a bytech v Anglii, Skotsku, Walesu a Severním Irsku v posledních měsících ve srovnání s domácími úmrtími v posledních pěti letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám