Hlavní obsah

V Británii prudce klesají počty nově nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie má za sebou zřejmě vrchol třetí vlny koronavirové nákazy, píše deník Daily Mail. Již pátý den za sebou klesají počty nakažených. Pokles o 40 procent je „dramatičtější, než se čekalo“, a jakýkoli další nárůst počtu infikovaných bude pravděpodobně „malý“. Nově nakažení jsou obvykle výrazně mladší a průběh nemoci mají podstatně mírnější než v předchozích vlnách, píše Daily Mail.

Článek

Tuto neděli bylo hlášeno 29 173 nově nakažených. Ve srovnání s předchozí nedělí, kdy jich bylo 49 tisíc, je to razantní pokles. „Po pětidenním poklesu to vypadá na zklidňující trend. Pokles je mnohem dramatičtější, než se očekávalo. Některé předpovědi varovaly před katastrofou, ale tato čísla naznačují opak,“ řekl Paul Hunter, profesor z Východoanglické univerzity (University of East Anglia).

Někteří experti se obávali, že po uvolnění všech protikoronavirových opatření v Anglii se země dostane do problémů a počty nakažených začnou strmě růst. „Je nepravděpodobné, že by mělo dojít k nějakému dalšímu nárůstu. Pokud ano, s největší pravděpodobností bude malý a bude pravděpodobně trvat několik dní,“ dodal Hunter.

Evropa kvůli šíření indické mutace delta zpřísňuje opatření, přibývá protestů

Evropa

V zimě měl covid 27krát víc obětí

Také současná vlna nákazy byla v porovnání se zimními měsíci výrazně klidnější. Během zimní vlny bylo každý den téměř 27krát více úmrtí na koronavirus a devětkrát více lidí v nemocnici než nyní. V současné době je na ventilátoru 125 pacientů na každých 10 tisíc nově nakažených denně, v zimě to bylo 2312 na 10 tisíc případů.

„Je to dobrá zpráva, ale musíme být opatrní,“ uvedl Simon Clarke z University of Reading a dodal: „Potřebujeme údaje o tom, jak dobře vakcíny brání nákaze.“

Karanténa pro naočkované je hloupost, apeluje bývalý britský ministr zdravotnictví

Koronavirus

Domnívá se, že přechodné zvýšení počtu nakažených na počátku července může být následkem sledování mistrovství Evropy ve fotbale. „Pokud by tomu tak bylo, měli bychom být nyní na číslech, která by tím už neměla být ovlivněna,“ dodal.

Upozorňuje ale na to, že počty nakažených mohou ještě vzrůst, až se vrátí děti do škol. Podle odborníků se v tuto chvíli britské děti během prázdnin testují mnohem méně.

Alespoň jednu dávku vakcíny už v Británii dostalo 88 procent dospělé populace, plně očkováno je 70 procent dospělých. V absolutních číslech to znamená, že první dávku dostalo 46 563 452 lidí a druhou má 37 160 659 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám