Hlavní obsah

Karanténa pro naočkované je hloupost, apeluje bývalý britský ministr zdravotnictví

Novinky, drk
Londýn

Britská vláda by měla okamžitě zrušit povinnou 10denní izolaci pro plně naočkované lidi, uvedl ve čtvrtek přední konzervativní politik a někdejší ministr zdravotnictví Jeremy Hunt. Za poslední týden muselo v Anglii po kontaktu s nakaženým do izolace přes 600 tisíc lidí, což způsobilo potíže v zásobování. Vláda v pátek oznámila, že dodavatelé a skladníci obchodů s potravinami dostanou výjimku.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec a bývalý ministr zdravotnictví Jeremy Hunt

Článek

Kvůli prázdným regálům zavedla výjimku pro vybrané dodavatele a skladníky obchodů s potravinami, pokud se každý den prokáží negativním testem. Výjimka z karantény platí i pro nenaočkované skladníky a dodavatele vybraných supermarketů. Nevztahuje se ale na ostatní zaměstnance těchto řetězců. Očekává se, že možnosti každodenního testování místo samoizolace využije přibližně 10 000 zaměstnanců.

Podle některých vládních politiků by měla ale výjimka jít ještě dál. Pokud tak kabinet premiéra Borise Johnsona neučiní, riskuje, že veřejnost ztratí důvěru v systém trasování jako takový.

Objevují se totiž zprávy, že si lidé aplikaci na trasování radši úplně mažou, než aby riskovali, že jim nařídí odebrat se do 10denní karantény, kterou musí zakončit negativním testem.

„Pingdemic”, tedy doslova „pandemie cinknutí” – tak říkají ostrovní média (s odkazem na zvuk, který trasovací aplikace vydává) fenoménu, kdy kvůli pozitivnímu kontaktu míří statisíce lidí do karantény.

Za poslední týden muselo v Anglii po kontaktu s nakaženým do karantény skoro 619 000 lidí, což v některých obchodech způsobilo nedostatek potravin.

Británie řeší kvůli karanténám nedostatek zboží v obchodech. Vláda zavádí výjimky

Koronavirus

Výzva vládě

„Copak si nemyslíte, že je čas, aby vláda naslouchala veřejnosti a zrušila podmínku 10denní izolace pro lidi, kteří jsou naočkovaní oběma dávkami, místo toho, aby se museli izolovat, dokud jim nevyjde negativní test?” tepal vlastní vládu konzervativec Jeremy Hunt, který v předchozích garniturách Theresy Mayové a Davida Camerona zastával funkci ministra zdravotnictví.

Podle Hunta totiž v opačném případě hrozí, že vláda přijde o „společenský souhlas” pro využívání systému trasování. „Pro boj s virem jde o velice, velice důležitou zbraň,” upozornil.

Očkovaný člověk virus tolik nešíří

Původně se očekávalo, že plně naočkovaní Britové nebudou muset do karantény už od 19. července, kdy vláda zrušila drtivou většinu opatření v Anglii. To se ale nestalo. V tuto chvíli vládní stránky uvádí, že tato povinnost skončí 16. srpna.

V Británii hrozí kvůli nařízeným izolacím nedostatek potravin

Evropa

Vakcíny proti covidu-19 snižují pravděpodobnost šíření nákazy. Teoreticky je sice možné, že by naočkovaný jedinec infekci skrytě šířil v populaci, ale mezi odborníky převládá konsensus, že riziko je malé.

Reklama

Výběr článků

Načítám