Hlavní obsah

Berlín poprvé po 70 letech zavře na noc bary i restaurace

Novinky, Alex Švamberk
Berlín

Kvůli pandemii koronaviru Berlín poprvé po sedmi dekádách uzavře přes noc bary a restaurace. Od soboty budou zavřeny od 23 hodin do šesti ráno, aby se podařilo omezit růst nakažených koronavirem při druhé vlně pandemie.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Zavřený bar v berlínském Kreuzbergu (snímek z března 2020)

Článek

Bary a kluby už byly celodenně zavřené během nouzového stavu, ale bary a restaurace mohly v červnu opět otevřít bez omezení. Kluby jsou dál uzavřené.

Podle některých majitelů jsou zavírací hodiny kontraproduktivní, protože lidé pak pokračují v pití na soukromých party doma, jež jsou považovány za nebezpečnější

Podle nových nařízení zveřejněných ve středu budou zakázána setkání více než pěti lidí z více než dvou různých domácností. Zakázaná budou i soukromá setkání více než deseti lidí.

Merkelová chce udržet ekonomiku v chodu. Německo omezí oslavy nad 50 lidí

Koronavirus

Omezeny jsou tedy i veřejné akce, i když zdravotnické úřady uváděly, že hlavním zdrojem šíření nákazy jsou soukromé večírky a rodinná setkání.

Berlín od začátku října zaznamenal během dne více nových případů nákazy než během jarního vrcholu pandemie na konci března. Ve městě připadá za poslední týden 44,2 nově nakažených na sto tisíc obyvatel. V sedmi částech metropole je to přes padesát z toho v módním Neuköllnu 288.

Berlínský deník Tagesspiegel připsal nárůst porušování nařízení po setmění v barech, hospodách a v parcích.

Paříž znovu zavírá bary i kavárny

Koronavirus

Omezení nejsou jen v Berlíně, v belgickém Bruselu jsou od čtvrtka bary a restaurace zavřené na nejméně měsíc. Pít se nebude moci ani na veřejnosti. Zavřené jsou restaurace a bary i v Paříži a nově se zavírají v pěti oblastech Skotska včetně Glasgow. Kavárny budou muset zavírat v šest večer.

Reklama

Výběr článků

Načítám