Hlavní obsah

Ústní voda může chránit před koronavirem

Novinky, das

Ústní voda zřejmě může chránit před infekcí covid-19, jelikož by mohla usmrtit koronavirus dříve, než infikuje lidské buňky. Podle vědců je koronavirus pokryt lipidovou vrstvou, která je citlivá na určité chemikálie, jež ústní voda obsahuje. Zatím ale neexistuje klinická studie, která by tvrzení vědců potvrzovala.

Foto: Profimedia.cz

Ústní voda.

Článek

„Z několika pokusů v laboratoři a pak z omezené klinické studie víme, že některé ústní vody obsahují dostatek známých virucidních složek, které dokážou cílit na lipidy podobně složených virů jako SARS-CoV-2. Zatím ale nevíme, zda se tak děje i přímo u tohoto viru,“ vysvětluje pro Daily Mail profesor O’Donnell, ředitel Výzkumného ústavu systémů imunity Cardiffské univerzity a člen nadnárodního vědeckého týmu, který poukazuje na to, že je zapotřebí se tomuto výzkumu naléhavě věnovat.

Složky zubních ústních vod jako chlorhexidin, cetylpyridiniumchlorid, peroxid vodíku a povidon-jod mají podle vědců skutečný potenciál k prevenci infekce. Přesně tyto chemikálie narušují lipidovou membránu známou jako virová či lipidová obálka, která má na svém povrchu tzv. glykoproteiny a pomáhá několika virům, včetně koronavirů, vázat se na lidské buňky a vyhýbat se imunitnímu systému hostitele. U viru tak nedochází ani k množení v ústech a krku.

Koronavirová opatření brzdí šíření HIV. Britští vědci vidí šanci přervat řetěz nákaz

Koronavirus

Podle vědců se doposud o tento fakt nikdo do hloubky nezajímal. Lipidová obálka se přitom nemění, ani když viry mutují, tím pádem by ochrana ústní vodou mohla být účinná vůči jakýmkoliv novým kmenům koronaviru, které se mohou objevit v průběhu této pandemie. Nicméně nejprve je zapotřebí tuto problematiku důsledně prozkoumat a udělat řádné klinické studie, případně na základě zjištění i upravit složení ústních vod.

Vitamin D jako prevence proti koronaviru? Doktorka má jednoduchý návod

Koronavirus

Světová zdravotnická organizace (WHO) již také na ústní vody v souvislosti s bojem proti koronaviru upozornila. Podle ní ústní vody mohou na několik minut eliminovat určité mikroby ve slinách a tím pádem by mohly i zabránit infekci SARS CoV-2. Podle odborníků ale i v tomto směru je zapotřebí provést nové klinické studie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám