Hlavní obsah

Koronavirová opatření brzdí šíření HIV. Britští vědci vidí šanci přervat řetěz nákaz

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tvrdá opatření zavedená kvůli pandemii koronaviru SARS-CoV-2 mohou mít i pozitivní vedlejší efekty. Britští experti v čele s Alanem McOwanem tvrdí, že restrikce přispívají i k omezení šíření HIV. V zavedených opatřeních vidí dokonce neopakovatelnou šanci zastavit přenos viru, který způsobuje nemoc AIDS. Informoval o tom list The Guardian.

Foto: AP

Karanténa pomohla i v boji proti HIV

Článek

Londýnská klinika 56 Dean Street se zaměřuje na léčbu sexuálně přenosných nemocí. Během karantény monitoruje počty nových případů kapavky a také zjišťuje, kolik bylo vydáno receptů na léky chránící proti usazení HIV v těle po rizikovém kontaktu. Jde o takzvanou postexpoziční profylaxi (PEP), lék brání viru, pokud se podá do 72 hodin.

Ukázalo, že v obou případech došlo k prudkému poklesu čísel.

„Vybrali jsme tyto dvě oblasti, protože se týkají věcí, s nimiž lidé neotálejí přijít. Když máte kapavku, cítíte řezavou bolest, jako byste močili žiletky, ale můžete zakončit léčbu během čtyř až sedmi dnů. A aby byla PEP účinná, musí se vzít rychle,“ řekl McOwan.

Rizikových styků i nákaz ubylo

Zatím ještě nezveřejněná přesná čísla potvrdila to, co experti očekávali: poté, co byla zavedena opatření, aby lidé udržovali odstup, měli lidé méně rizikového nechráněného styku s novými partnery. To samo pomohlo snížit četnost přenosu HIV, prodloužená doba bez běžné sexuální aktivity ale nabízí i další šance při zpomalení šíření HIV.

Lidé jsou nejnakažlivější poté, co se infikovali HIV. V té době je také největší pravděpodobnost, že nemoc přenesou. Pak sice riziko nákazy trvá, ale klesá. Obvykle je u neléčených pacientů kolem desítek tisíc jednotek virů, jeden čerstvě nakažený McOwanův pacient jich měl 520 miliard.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Protože se aktuálně nakazilo HIV jen velmi málo lidí, je taky mnohem méně těchto vysoce nakažlivých osob,“ dodal McOwan.

Restrikce trvající už sedm týdnů přinesly i snížení nebezpečí, že lidé někoho nakazí ještě předtím, než se dozvědí, že jsou sami infikovaní. Trvá čtyři týdny, než testy nákazu definitivně potvrdí.

Za karantény také poklesl počet případů rizikového sexu, což opět snižuje nebezpečí, že by se někdo nakazil a nevěděl o tom.

Test poštou

Klinika 56 Dean Street podobně jako Trust Terrence Higginse, který pomáhá lidem s HIV, povzbuzují všechny, aby se na HIV nechali otestovat dříve, že budou restriktivní opatření zrušena a oni se zase se vrátí k běžné sexuální aktivitě.

Není ani nutné nikam chodit. Test si lze objednat on-line a krev pak poslat poštou. Podle McOwana je to příležitost chytit býka za rohy a přetrhnout řetěz nákaz.

Vyléčil se druhý pacient nakažený virem HIV

Evropa

Michael Brady, který se věnuje HIV a sexuálnímu zdraví na King´s College a současně vede Trust Terrence Higginse, je ale trochu skeptičtější. „Vzkaz ohledně této mimořádné příležitosti je marný, dokud nezajistíme testy pomocí zaslaných vzorků pro ty, kdož je potřebují,” uvedl.

Upozornil, že tam, kde byly on-line testy, testování stouplo, jen čtvrtina praktiků však na tuto možnost své pacienty upozornila.

V Británii počet nově nakažených HIV v posledních letech klesl, protože mnozí si před rizikovým sexem berou PrEP léky (PrEP - preexpoziční profylaxe známá jako Truvada, jde o jinou kombinaci než PEP), nebo po styku užijí PEP.

V roce 2012 se nakazilo 2800 mužů, kteří měli styk s jinými muži, v roce 2018 jich bylo už jen 800.

Reklama

Výběr článků

Načítám