Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnosti proti vládním opatřením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) v úterý odmítl stížnost proti vyhlášení nouzového stavu, přijetí krizového opatření a několika opatření ministerstva zdravotnictví. Některé návrhy soud neřešil, neboť k jejich projednání není příslušný, další označil za nepřípustný a jedna stížnost byla podána někým, kdo k tomu nebyl oprávněn.

TK Ústavního souduVideo: ČTK

 
Článek

Vyhlášení nouzového stavu je podle Ústavního soudu „aktem vládnutí“, který nepodléhá kontrole Ústavního soudu a „je ‚přezkoumatelný‘ primárně demokraticky zvoleným (‚nesoudním‘) orgánem, kterým je Poslanecká sněmovna“. Proto se jím ÚS nemohl zabývat.

Nemůžeme si představovat, že každý občan visí na televizi a sleduje nepřetržitě tiskové zprávy

K omezení pohybu osob soud konstatoval, že stěžovatelka nebyla oprávněna návrh podat, neboť nerozporovala zásah do svých základních práv. Podle ÚS by dílčí opatření měly řešit obecné soudy.

Oznámení na každém nároží

Soud dále konstatoval, že vláda měla při vyhlášení nouzového stavu hledat více způsobů, jak dostat informace k veřejnosti. Tisková konference v televizi nestačí, podle Jirsy mohlo viset na každém nároží oznámení, vláda mohla využít i možnosti další publicity v rádiu a jiných médiích.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce ústavního soudu Jaromír Jirsa, za ním jeho kolega Pavel Šámal

„Nemůžeme si představovat, že každý náš občan visí na televizi a sleduje nepřetržitě tiskové zprávy nebo si něco přečte na internetu,” řekl Jirsa.

Ústavní soud obdržel celkem 11 stížností proti opatřením vlády a ministerstva zdravotnictví. Jeden podnět vzal pisatel zpět, a soud se tak musel zabývat deseti podněty, přičemž nyní rozhodl o části z nich.

Lidé si stěžovali na omezení pohybu v Česku i na zákaz cestovat přes hranice v obou směrech, na povinné nošení roušek, uzavření škol, omezení maloobchodního prodeje a provozu úřadů, stejně jako na zákaz přítomnosti doprovodu u porodů.

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

Soudy zasáhly do vládních opatření již minulý týden, když Městský soud v Praze zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která omezovala volný pohyb a obchod. Soud konstatoval, že opatření byla nezákonná, neboť nebyla přijata dle krizového zákona, ale v rámci opatření ministerstva zdravotnictví na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám