Hlavní obsah

U koronaviru hrozí osmkrát vyšší riziko mrtvice než u chřipky

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirus je často srovnáván s klasickou chřipkou. Vědci nyní přišli s dalším potvrzením, že koronavirus je v mnoha směrech nebezpečnější onemocnění. Podle jejich zjištění nemocným s koronavirem hrozí až osmkrát vyšší riziko mozkové mrtvice než nemocným s chřipkou.

Foto: Profimedia.cz

Cévní mozková mrtvice.

Článek

Vědci z lékařské fakulty Weill Cornell Medicine v New Yorku zanalyzovali data více než 1916 nemocných, kteří byli v období od 4. března do 2. května 2020 hospitalizováni či kvůli svému akutnímu stavu v důsledku koronavirové infekce navštívili pohotovost. 1,6 % z nich prodělalo cévní mozkovou příhodu, přičemž u třetiny z nich se tak stalo v okamžiku, kdy byli v závažném stavu na plicní ventilaci.

Až 32 % nemocných s covidem-19, kteří prodělali mozkovou mrtvici, následně zemřelo.

Jak smrtící je koronavirus ve srovnání s chřipkou či TBC

Koronavirus

Pro srovnání z analýzy 1486 nemocných s chřipkou, kteří byli v důsledku tohoto onemocnění hospitalizováni či navštívili pohotovost, prodělalo pouze 0,2 % těchto pacientů cévní mozkovou mrtvici, přičemž nikdo z nich nezemřel.

Vědci studovali rizika cévních mozkových příhod, které se objevují v důsledku zablokování krevního toku do mozku. Jedná se o závažnější stav než u hemoragické mrtvice, kdy dochází k prasknutí oslabené cévy a ke krvácení do mozku.

Studie byla zveřejněna v odborném periodiku JAMA Neurology.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám