Hlavní obsah

Trumpovým slovům o koronaviru nevěří ani čtvrtina Američanů

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky průzkumu veřejného mínění, které ve čtvrtek zveřejnila americká agentura AP-NORC Center, ukazují, že americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi věří v souvislosti s pandemií koronaviru 23 procent dotazovaných obyvatel USA. Mezi republikány se však prezident těší vyšší podpoře, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti rozmístili před Trumpův hotel ve Washingtonu falešné pytle s mrtvolamiVideo: KameraOne

 
Článek

Trump každý den americkou veřejnost osobně informuje o vývoji pandemie koronaviru. Jak ale ukázal výzkum prováděný v druhé polovině dubna, většina lidí jeho informacím nedůvěřuje. Pouze 23 procent dotazovaných uvedlo, že mají v prezidentova slova vysokou důvěru.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump během čtvrtečního brífinku.

Trumpova důvěryhodnost je vyšší zejména mezi republikány, kde má prezident zhruba poloviční důvěru. Přesto i 22 procent republikánů uvedlo, že mají malou či žádnou důvěru k tomu, co Trump říká o situaci ohledně koronaviru. I přes pandemii však 82 procent republikánů vyjadřuje Trumpovi podporu, díky čemuž se celková důvěra v amerického prezidenta stále pohybuje nad 40 procenty.

Jednou z těch, která má pochybnosti o důvěře ohledně pandemie koronaviru, je i 66letá Lynn Sanchézová z texaského Jacksonvillu, jež se označuje jako nezávislá. Ta potvrzuje, že i když prezidentovým slovům ohledně koronaviru důvěřuje jen málo, myslí si, že dělá, co je v jeho silách.

Neutuchající podpora mezi republikány by mohla pro Trumpa znamenat důležitý klíč k úspěchu v listopadových prezidentských volbách, komentuje podporu agentura AP.

Nešlo by lidem píchat dezinfekci? Ptal se Trump lékařů

Koronavirus

Trump už týdny vede v Bílém domě brífinky k aktuální situaci, které mají být hlavním zdrojem informací pro americkou veřejnost. Část občanů však prezidentovi zazlívá, že situaci vykresluje příliš růžově, což nekoresponduje s neutěšenou situací v ohniskách nákazy.

To dokazují čísla z průzkumu, kdy 60 procent dotazovaných zastává názor, že Trump by měl více dbát na rady odborníků. Mezi demokraty si to myslí dokonce 91 procent lidí, mezi republikány je to ale pouze 28 procent.

V zimě může přijít ještě horší vlna, ale nikdo mě neposlouchá, stěžuje si americký virolog

Koronavirus

Že by ale Trump přenechal pravidelné brífinky odborníkům z řad epidemiologů či lékařů, je nepravděpodobné. Sledovanost je totiž vysoká, brífinky přenáší hlavní kabelové stanice, a jak poznamenává agentura AP, právě to je statistika, kterou americký prezident sleduje nejvíc.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám