Hlavní obsah

Trump: Zjišťujeme, zda koronavirus pochází z wuchanské laboratoře

Washington

Vláda se snaží zjistit, zda nový typ koronaviru SARS-CoV-2 neunikl z laboratoří v čínském Wu-chanu, prohlásil americký prezident Donald Trump. Odpověděl tak na dotaz televize Fox News, zda byl virus vyvinut v čínských laboratořích.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Velmi důkladně zkoumáme tuto příšernou situaci, která se stala,“ řekl Trump.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo prohlásil, že Peking by „měl jít s pravdou ven“ a sdělit, co ví. „Měli byste vědět, že vláda Spojených států usilovně pracuje, aby to zjistila,“ vzkázal Číně šéf americké diplomacie.

Na dotaz, zda Trump o podezřeních hovořil se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, americký prezident odpověděl, že to nechce komentovat. „Prostě o tom nechci hovořit, v tuto chvíli to není vhodné,“ zdůraznil.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Šéf sboru náčelníků štábů Mark Milley v reakci na spekulace kolem původu SARS-CoV-2 uvedl, že se velení americké armády přiklání k názoru, že původ nynější světové nákazy je přírodní a že koronavirus nebyl vyvinut v čínských laboratořích, ale nelze to říct s naprostou jistotou. „Nemělo by vás překvapit, že jsme se o to důkladně zajímali. Důkazy naznačují, že jde o přírodní původ, ale jistotu nemáme,“ řekl.

V podobném duchu se vyjádřil také ministr obrany Mark Esper. Tvrdí, že Čína neposkytuje dostatek informací a v tomto směru je nutné na ni tlačit, aby je sdílela. Jsou to především informace o počtu nakažených a obětech. Podle oficiálních informací podlehlo nákaze kolem 3000 lidí, politici se domnívají, že skutečný počet je mnohonásobně vyšší.

ON-LINE: Z nemoci covid-19 se v Česku uzdravilo téměř 1000 lidí

Koronavirus

Také Esper se domnívá, že virus je přírodního původu. „Až projdeme epidemií, bude čas se ohlédnout a zjistit, co se stalo, abychom byli schopni podobné situaci do budoucna zabránit,“ dodal.

Americká televize Fox News uvedla, že koronavirus pochází z wuchanské laboratoře. Za jeho vývojem podle televize nestála snaha Pekingu vytvořit biologickou zbraň, ale spíše se Čína snažila dokázat, že má stejné či větší schopnosti identifikovat a likvidovat viry jako Spojené státy.

Nakažený se zotavil díky krevní plazmě uzdravených

Evropa

Podle reportáže se v laboratoři, kde se provádí experimenty s viry, v důsledku nedostatečných bezpečnostních opatření někdo koronavirem nakazil, a nákaza se pak objevila na nedalekém tržišti, kde se prodávají divoce žijící zvířata. Podle vědeckých poznatků jsou zdrojem nového koronaviru SARS-CoV-2 netopýři.

Wuchanský institut virologie, který je podporovaný státem, už v únoru odmítl tvrzení, že byl koronavirus uměle vytvořen v jedné z jeho laboratoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám