Hlavní obsah

Třídy padají do karantén kvůli testům na kroužcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školní třídy končí v některých regionech jedna za druhou v karanténě, stačí jeden pozitivní spolužák. Třeba na Základní škole Kladská v Praze 2 se postupně ocitly v karanténě čtyři třídy, z toho jedna se už vrátila zpět do lavic. Vedle složité organizace upozorňuje ředitelka ještě na jedno: nebýt testů na odpolední kroužky, na pozitivní případy by se nejspíš ani nepřišlo.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Na začátku školního roku byli žáci třikrát plošně otestováni.

Článek

„Působí to komplikace. Jeden den zavřeme jednu třídu, do toho se další den jiná třída vrátí z karantény. Jazykáři učí jednu hodinu online, další zas prezenčně. Střídá se to velmi živelně a je to nesystémové,“ popsala Právu ředitelka školy Kateřina Vávrová.

Na pozitivní žáky se přitom přišlo jen díky tomu, že museli předložit test na kroužku. „Neměli žádné příznaky, odhalilo to až testování na kroužek. Kvůli tomu se třídy dostaly do karantén,“ vysvětlila.

Plošné testování odhalilo mizivé počty nakažených

Na začátku školního roku byli žáci plošně otestováni ve třech kolech – 3,2 milionu testů ukázalo jen 438 pozitivních případů, z toho 290 na základních a 148 na středních školách.

Ministerstvo poptává dalších 1,6 milionu covid testů pro školy

Domácí

S pravidelným testováním ve školách se podle ředitelky Vávrové nemělo přestat. O tom, že se nákaza v hlavním městě šíří hlavně mezi dětmi ve věku

12 až 15 let a ve skupině šest až jedenáct let, mluvila tento týden i ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Vedení města už minulý týden vyzvalo vládu k obnovení plošného testování, zatím bez odpovědi. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připouští jen testy v regionech a možná opakování plošných testů později na podzim. Resort školství už oslovil Správu státních hmotných rezerv a dodavatele kvůli doobjednání 1,6 milionu testů na covid. Pokud se to stane, budou testů čtyři miliony.

Jinde výuka bez problémů

Mezi regiony jsou rozdíly, někde značné. Třeba v jižních Čechách je v karanténě aktuálně 28 tříd, na Liberecku pět tříd. „V karanténě je 100 žáků a dva pedagogičtí pracovníci,“ upřesnila mluvčí libereckých krajských hygieniků Zuzana Balašová. Postoj ředitelů není jednotný.

VŠ mohou zahájit akademický rok bez testů. Větší omezení jen u kolejí a slavností

Věda a školy

„Testování by se mělo dělat v těch regionech, kde bude si­tuace zhoršená, a měla by o tom rozhodovat krajská hygienická stanice nebo jiná kompetentní instituce,“ řekl Právu ředitel ZŠ Chomutov Miloslav Hons. Do karantény u nich zatím nemusela jediná třída.

Nabízí se otázka, proč některé školy netestují dál na vlastní pěst, i bez nařízení státu. „Bavili jsme se o tom, ale domníváme se, že pokud to není nařízeno ministerstvem, tak bychom k tomu všechny rodiče nepřesvědčili,“ vysvětlila Vávrová.

Volat lékaři není povinné

Při pozitivním kontaktu čeká děti nebo kantory karanténa. Doma musí pro jistotu zůstat dva týdny, i kdyby měli negativní PCR test na covid, na který povinně musí pátý až sedmý den od rizikového kontaktu. Pokud se jejich stav nezhorší a mají negativní test, mohou 15. den zpět do školy.

Výsledky testování ve školách: Pozitivních je hrstka

Domácí

V tu chvíli ale přichází zmatek kolem ukončení karantény. Praxe se různí, rodiče podle hygieniků nemusí volat dětskému lékaři a informovat ho. Většinou se to ale doporučuje.

„Rodičům dětí, které jsou v karanténě, doporučujeme telefonicky kontaktovat dětského lékaře dítěte a požádat ho o vystavení žádanky na PCR test, tím mu také tuto skutečnost oznámí,“ vysvětlila Marie Nosková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých pro Jihočeský kraj.

„Pokud je dítě následně PCR negativní a nemá potíže, již pediatra kontaktovat nemusí, 14 dnů je dítě v karanténě,“ doplnila.

Ordinace některých pediatrů ovšem mnohdy připomíná telefonní ústřednu. „Zvýšený počet telefonátů evidujeme až tak, že si rodiče stěžují, že se nedovolají. Je obrovská nemocnost, děti mají vysoké teploty, kašel, rýmu,“ popsala Právu Pavlína Zemánková, dětská lékařka z Vyškova. Karanténu ukončuje dětem po telefonu. Díky přístupu do systémů vidí, kdo byl kdy očkován nebo testován a jaký měl výsledek.

Na testy se zase stojí fronty. Chodí i očkovaní

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám