Hlavní obsah

Ministerstvo poptává dalších 1,6 milionu covid testů pro školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství začalo řešit doobjednání 1,6 milionu testů na covid-19 pro školy. O zásobení jedná se Správou státních hmotných rezerv (SSHR), oslovilo také dodavatele, se kterým správa v létě uzavřela smlouvu umožňující případný dodatečný nákup. V úterý to ČTK sdělila mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Žáci si dělali testy na Gymnáziu Česká 64 v Českých Budějovicích na začátku první hodiny.

Článek

„Ministerstvo školství v návaznosti na dopis hlavní hygieničky ČR a vyjádření ministra zdravotnictví dne 15. září 2021 zahájilo přípravu aktivace vyhrazené změny závazku. V této chvíli je navýšení dodávky o 1,6 milionu kusů testů komunikováno s dodavatelem i Správou státních hmotných rezerv," uvedla Lednová.

Výsledky testování ve školách: Pozitivních je hrstka

Domácí

SSHR nakoupila v létě pro tři termíny testování žáků na začátku školního roku 4,2 milionu antigenních testů na covid. Součástí zakázky byla i možnost doobjednat dalších 1,6 milionu testů pro případné dodatečné testování.

Vojtěch je pro nákup „na později“

Vojtěch minulou středu uvedl, že jeho úřad osloví ministerstvo školství, aby této možnosti využilo. I když screeningové testování žáků ve školách prozatím skončilo, nevyloučil to, že by se později mohlo obnovit lokálně nebo v několika termínech i plošně.

Zakázku na testy pro školy vyhrála v červenci firma z Červeného Kostelce na Náchodsku Batist Medical. Od čínské společnosti Genrui Biotech dodala antigenní testy pro výtěr z přední části nosu v celkové hodnotě zhruba 80 milionů korun.

Jeden test přišel na 18,87 koruny bez DPH. Náklady ministerstvo zdravotnictví původně odhadlo na asi 210 milionů korun. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva školství Anety Lednové měly jít peníze z Fondu solidarity EU.

VŠ mohou zahájit akademický rok bez testů. Větší omezení jen u kolejí a slavností

Věda a školy

Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) jsou nyní ve skladech SSHR pro školy zhruba dva miliony testů na covid-19. Pokud se další testy doobjednají, mělo by jich být k dispozici kolem čtyř milionů.

Žáci se ve školách testovali 1. či 2. září a dále 6. a 9. září. Výsledky podle ministerstva zdravotnictví ukázaly, že se šíření nákazy ve školách v tomto období nezhoršovalo. Úřad se proto rozhodl zatím v testování nepokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám