Hlavní obsah

Trhovci z Wu-chanu se přesunuli o pár kilometrů a své lahůdky prodávají dál

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodejci z pouličního trhu v čínském Wu-chanu, který se stal prvním známým ohniskem pandemie koronaviru, se už přesunuli na jiná místa a pokračují ve své mnohdy nebezpečné a zakázané činnosti. V pátek o tom informoval deník The Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tržiště s rybami a mořskými plody v čínském Wu-chanu (záběry z 12. dubna 2020)Video: Reuters

 
Článek

Wuchanský trh s mořskými plody byl uzavřen 1. ledna kvůli důvodným obavám, že se mohli první lidé novým koronavirem nakazit právě tam. Jednou z verzí epidemiologů je to, že se nákaza covid-19 přenesla na lidi jejich kontaktem s živočišnými produkty na trhu, kde bylo k dostání téměř všechno. Od lišek přes netopýry až po koaly, píše Daily Mail.

Prodávají, aby přežili

Čínské úřady sice v reakci na šíření epidemie trhový prodej exotických živočišných produktů minimálně pro Evropany zakázaly, část prodejců se ale přesunula na 15 kilometrů vzdálený trh Chan-kchou. Ukazují to záběry pořízené přímo mezi stánky na trhu, které se objevily v reportáži zveřejněné na serveru Pear.

Wu-chan zatrhl na pět let maso divokých zvířat

Koronavirus

„Ano, přestěhovali jsme se sem poté, co trh ve Wu-chanu 1. ledna zavřeli. Musím to dělat, protože si musím vydělat na živobytí,“ říká v reportáži jedna z trhovkyň s tím, že se přesunuli i další trhovci. Dohnal je k tomu stejný důvod – potřeba vydělat si na jídlo a střechu nad hlavou.

Všichni prý čekají, že se trh ve Wu-chanu v dohledné době znovu otevře. „Počkám, než se Wu-chan znovu otevře, a pak tam otevřu i já,“ dodává trhovkyně.

Další rodina z uzavřeného trhu ve Wu-chanu prodává langusty přímo na ulici. Prodej těchto v Číně vyhledávaných lahůdek ji živí už 17 let. Trhovci si proto nedokážou představit, že by se měli přeorientovat na jinou formu obživy. „Prodávám langusty u silnice, abych přežil,“ svěřil se prodejce, který se představil jako Čang.

Wu-chan na počátku rozsah nákazy tutlal, tvrdí expert

Koronavirus

K dostání bylo všechno

Trh ve Wu-chanu sice oficiálně sloužil jako prodejní místo mořských plodů, skutečnost ale byla jiná. K dostání byli třeba krokodýli, lišky, vlčata, mloci, hadi, krysy, pávi, dikobrazové, koalové, nejrůznější zvěřina a další živočišné zboží.

S podezřením, že se nákaza koronavirem rozšířila právě z trhu ve Wu-chanu, přišlo podle čínské tiskové agentury Sin-chua americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). K této možnosti se nicméně přiklánějí i další odborníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám