Hlavní obsah

Žádné prázdniny, žáci v Praze se mají učit i doma, vzkazuje vedení metropole

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští školáci stejně jako v celé zemi sice do škol kvůli koronaviru chodit nebudou, ale o výuku nepřijdou. Vedení Prahy vyzývá ředitele škol, aby studenty učili na dálku. Na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady Prahy to oznámil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) v reakci na rozhodnutí vlády o uzavření škol a univerzit.

TK po jednání Bezpečnostní rady hl. m. Prahy Video: ČTK

 
Článek

„Pražské školy budou na doporučení vlády zavřeny. Co se týče základních uměleckých škol nebo domů dětí a mládeže, ty zůstanou podle doporučení otevřené, ale pochopitelně s tím, že někteří učitelé budou muset být omluveni. Doporučujeme rodičům, aby sledovali, zda je škola skutečně otevřená,” uvedl na večerní tiskové konferenci po jednání pražský náměstek pro školství Vít Šimral (Piráti).

Učte se na dálku

Studenti by ale i tak o výuku přijít neměli. „Nejsou to žádné prázdniny. Školy nejsou zavřené a měly by najít informační kanály, aby se učitelé spojili se svými žáky. Výuka by měla probíhat na dálku,“ uvedl po jednání náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček.

Nakažených v Česku už je 64, přibylo nejvíc případů za den

Koronavirus

Jak konkrétně by školy měly s výukou žáků na dálku postupovat, Hlubuček nevysvětlil. V úvahu by teoreticky připadaly přednášky přenášené přes internet nebo třeba zadávání denních úkolů a látky po mailu nebo přes sociální sítě.

Podle radního pro školství je tento krok důležitý především proto, aby se studenti mohli připravit k maturitám a přijímacím zkouškám.  

Hlubuček také uvedl, že Praha oslovila dobrovolníky, aby pomáhali občanům v karanténě třeba s nákupy.

Nakažený pražský taxikář vezl nejméně 90 lidí

Koronavirus

„Po dohodě s dobrovolnými hasiči, junáky, Červeným křížem a dalšími jsme připraveni nasadit stovky dobrovolníků na různé formy technické pomoci zasaženým obyvatelům. Jde o drobné formy pomoci, dojít na nákup apod. V současné době jde pouze o bezkontaktní pomoc, očekáváme však, že vláda zajistí nutné množství ochranných prostředků, které budou distribuovány a pak bude možné vykonávat i kontaktní pomoc dotčeným obyvatelům,” uvedl na Twitteru Hlubuček.

Ruší se školní autobusy i linky na letiště

Zvláštní opatření se bude týkat i dopravy, kdy dojde k rušení některých linek. „Když budou zavřená školská zařízení, tak jsem se rozhodli zrušit všechny školní linky 251 až 275. Nemá smysl, aby byly v provozu. Budeme omezovat i linku 107, 143 a 119 (spojující metro A s letištěm Václava Havla). Na letiště skoro nikdo nejezdí,” uvedl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

ON-LINE: Stát může nově posílat do karantény i turisty

Koronavirus

Žádné akce na náplavce

Praha se rozhodla i pro uzavření všech divadel a zrušení koncertů Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Otevřená zůstane například Národní Galerie, Národní muzeum, Vyšehrad nebo Planetárium, ale na všech místech se ruší hromadné kulturní akce. Uzavřená zůstane také hlavní budova městské knihovny na Mariánském náměstí, ostatní pobočky zůstanou otevřené.

Do odvolání se také ruší všechny akce na pražských náplavkách. Omezená kapacita čeká i na návštěvníky městských bazénů na Strahově a na Šutce.

„Budeme zachovávat provoz tak, aby nepřekročil 100 návštěvníků,” doplnil radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

„Řídíme se podle doporučení ministerstva zdravotnictví a krom toho přijímáme opatření k zabránění zbytečnému přenosu viru v populaci,” řekl na závěr primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Vláda zakázala všechny akce nad 100 lidí a uzavřela školy

Koronavirus

Vláda v úterý dopoledne na tiskové konferenci informovala o tom, že od 18 hodin zakazuje všechny sportovní, kulturní, náboženské i umělecké akce s účastí nad 100 osob. Zároveň uzavřela základní a střední školy a zavřené budou i univerzity. Zatím je uzavření na neurčito.

Reklama

Výběr článků

Načítám