Hlavní obsah

Tisíce studentů zůstanou doma. ČVUT a VŠE kvůli koronaviru přerušily výuku

Praha

Vedení Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) se po domluvě s pražskými hygieniky, ministerstvem zdravotnictví a radnicí Prahy 6 rozhodlo od úterý do 22. března přerušit výuku. Jde o preventivní opatření proti koronaviru. Ke stejnému kroku přistoupila i Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) poté, co jedna ze studentek informovala o tom, že je v karanténě, protože přišla do kontaktu s nakaženou osobou.

Foto: ČVUT

Z minulého semináře Matematika pro život na FJFI

Článek

„Vzhledem k tomu, že Kampus Dejvice na Praze 6 je významným centrem s vysokou koncentrací studentů a pedagogů vysokých škol využívaným rovněž občany Prahy 6 a zaměstnanci firem sídlících na Praze 6, je zde pravděpodobnost a rychlost potenciálního šíření komunitní nákazy vyšší než v ostatních částech města,” uvedla Ilona Prausová z tiskového oddělení ČVUT.

První případ koronaviru ve Zlínském kraji: Žena přijela z Itálie, je v domácí karanténě

Koronavirus

Škola sídlí v Praze 6, kde se v minulém týdnu potvrdila nákaza novým typem koronaviru u několika lidí, kteří se vrátili z Itálie. Podle statistik ministerstva školství studuje na ČVUT zhruba 17 tisíc lidí.

Přerušení výuky je podle ní jedním z opatření rektora, která mají omezit riziko přenosu nákazy. Škola navíc zruší všechny zahraniční cesty, plánované konference či společenské akce.

Výuka přerušena i na VŠE

Přerušení výuky v pondělí odpoledne oznámila i VŠE.

Opatření na hranicích: Podívejte se, jak policie zastavuje řidiče a hasiči měří cestujícím teplotu

Koronavirus

„Dnešního dne došlo oznámení studentky VŠE o tom, že přišla do kontaktu s nakaženou osobou. Studentka je v současné době v domácí karanténě a čeká na výsledky testů, které by jí měly být oznámeny zítra (10. 3. 2020). Informaci jsme postoupili Hygienické stanici hlavního města Prahy a čekáme na odpověď,” uvádí univerzita na svých stránkách.

Výuku rektorka z preventivních důvodů zrušila od pondělních 16:15.

„V úterý 10. března 2020 bude škola celý den uzavřena (kampus Žižkov a kampus Jižní město) a bude probíhat dezinfekce všech prostor. Další postup bude záležet na výsledcích testů dané studentky a na rozhodnutí hygienické stanice,” píše se v prohlášení.

Česko má teď celkem 35 pacientů s nákazou koronavirem, v pondělí přibyly tři nové případy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám