Hlavní obsah

Testování zdravotníků začalo jen někde

Od pondělí se musí zaměstnanci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkovaní nebo do půl roku po prodělání nemoci, povinně testovat na covid. Poslední termín, kdy to musí všichni udělat, je pondělí 22. listopadu. Podle zjištění Práva se začalo jen někde, většinou to mají v plánu v průběhu tohoto týdne.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jednou z výjimek jsou nemocnice na Vysočině. Pro jejich nenaočkované zaměstnance nebylo pondělní testování novinkou, před nástupem na směnu se testovali už před nařízením vlády.

Neočkovaní se nám již hlásí na testování. Kdy přesně ho uděláme, to se teprve rozhoduje
Dana Lipovská, mluvčí FN u svaté Anny

V Nemocnici Jihlava jich přitom moc není: ze zhruba 1600 zaměstnanců je neočkovaných asi 120 lidí včetně nezdravotnických profesí. „Dneska pozitivní nebyl nikdo z nich,“ řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Studie: Vakcína proti covidu funguje i u lidí s rakovinou, i když trochu hůř

Koronavirus

V nemocnici v Novém Městě na Moravě se zaměstnanci testují od minulého pondělí. I zde je podle mluvčí Tamary Peckové Homolové minimum neočkovaných, z téměř tisícovky zaměstnanců asi pět desítek. „Dneska pozitivní záchyt nebyl, v minulém týdnu tři,“ uvedla.

Ve FN Olomouc zatím ladí

Vedle Vysočiny se začalo v pondělí s povinnými testy zdravotníků také v Pardubickém kraji a v hlavním městě. Testy na covid v pondělí podstoupili první pracovníci Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podle mluvčí Jitky Zinke už k testování neočkovaných zaměstnanců přistoupili dříve.

Na jižní Moravě se teprve připravují na testování zaměstnanců. Například FN Brno, která je největším zdravotnickým zařízením na Moravě, zaměstnává přes 6000 lidí. Z nich je průměrně 80 procent naočkovaných. Přeočkovanost je vyšší u lékařů, kde dosahuje skoro 90 procent.

Pozor na oblíbené jednodávkové očkování. Tečku za covidem zřejmě neudělá

Domácí

Téměř ve sto procentech mají potřebné vakcíny pracovníci infekční kliniky a anesteziologicko-resuscitačních oddělení, kde se nejvíce setkávají s pacienty s koronavirem. „Rozhodli jsme se, že budeme testovat nejen neočkovaný zdravotnický, ale také nezdravotnický personál. První testování zajistíme tento týden,“ řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Na testování se připravuje také FN u svaté Anny v Brně, která má 3300 zaměstnanců, z nichž je 80 procent naočkovaných. „Neočkovaní se nám již hlásí na testování. Kdy přesně jej uděláme, to se teprve rozhoduje,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Ve FN Olomouc (FNOL) s testováním neočkovaných zdravotníků ještě nezačali. „Počítáme s tím, vše ladíme, abychom to stihli do 22. listopadu,“ řekl Právu v pondělí mluvčí FNOL Adam Fritscher. Signály o tom, že by někdo z personálu nemocnice testování odmítal, nemá.

V Česku se znehodnotilo přes 120 000 dávek vakcíny

Domácí

„S ničím podobným jsme se zatím nesetkali,“ dodal s tím, že z 847 lékařů je očkovaných 704, z 1624 sester je očkovaných 1222, z 1228 ostatních zdravotníků je očkovaných 868.

Obdobná situace je ve zdravotnických zařízeních skupiny AGEL v Olomouckém kraji.

„Většina zaměstnanců je očkovaná a podstupuje aplikaci třetích dávek. Konkrétně ve Středomoravské nemocniční, kam patří nemocnice v Prostějově, Přerově a ve Šternberku, je naočkováno 75 procent zaměstnanců. Těm, kteří se například ze zdravotních důvodů nemohou očkovat, poskytneme pravidelné testování,“ uvedl mluvčí skupiny AGEL Adam Knesl.

Stovky neočkovaných

Neočkované zaměstnance FN v Hradci Králové, kterých jsou stovky, čekají před vstupem na pracoviště pravidelné covidové testy. Organizaci testování nemocnice připravuje.

Provozovatelé: Už teď chodí jen minimum neočkovaných

Koronavirus

„Všichni by měli být poprvé otestováni do stanoveného 22. listopadu. Půjde o stovky zaměstnanců nemocnice,“ potvrdil mluvčí královéhradecké FN Jakub Sochor, jenž nezaznamenal žádné negativní připomínky testovaných.

Odhadem 650 zaměstnanců pak musí podle náměstka Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Jiřího Řezníčka projít testy v pěti krajských nemocnicích.

V Krajské nemocnici v Liberci (KNL), pod niž spadají i nemocnice v Turnově a ve Frýdlantu v Čechách, nemá očkování 27 procent zaměstnanců, ale je to včetně těch, kteří nepřicházejí do kontaktu s pacienty, a nařízení o povinném testování se jich tak netýká.

Péče o covidového pacienta s trubičkami v těle dá zabrat, vítají v Meziříčí pomoc vojáků

Domácí

„Takže ze zhruba osmi set lidí bez očkování se povinnost testu vztahuje na zhruba dvě stovky z nich a ty budeme testovat,“ řekl Právu mluvčí KNL Václav Řičář.

V plzeňské fakultní nemocnici pracuje zhruba 5000 lidí, desetina je neočkovaná.

„Každému z nich jsme nařídili, aby se otestoval nejpozději do dvaadvacátého listopadu. Využijí naše testovací místa.

Objednají se podle toho, jak půjdou na směnu. Jejich vedoucí pak zkontroluje, jestli odběr absolvovali,“ uvedl ředitel Václav Šimánek. „Pro srovnání – 1900 zaměstnanců už má třetí dávku očkování,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám