Hlavní obsah

Provozovatelé: Už teď chodí jen minimum neočkovaných

Právo, pro, vor, hon, lž, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napjatě čekají na rozhodnutí vlády o dalším zpřísňování provozovatelé hospod, divadel či bazénů. Na návštěvnosti se u nich podepsala už předchozí změna pravidel: například do restaurací nyní chodí jen minimum neočkovaných.

Foto: Ilustrační foto PRÁVO – Petr Hloušek

Provozovatelé restaurací musí kontrolovat bezinfekčnost hostů od začátku listopadu.

Článek

„Od začátku měsíce, kdy lidé musí prokazovat bezinfekčnost, přičemž testy už nejsou zdarma, se tržby propadly o 20 až 30 procent. Pokud na vstup nebude stačit ani test, ještě se to zhorší, protože řada štamgastů není očkována a prokazují se právě testem,“ obával se hospodský z pražských Vinohrad.

Bazény hlásí propad

S obavami hledí na další zpřísňování také ve Správě nemovitostí Královéhradeckého kraje, ta provozuje městský bazén a akvacentrum.

Co vládě doporučuje AntiCovid tým

Domácí

„Když chodí veřejnost, tak si zhruba třetina nosí potvrzení o negativním testu, takže očekáváme třetinový propad v návštěvnosti dospělých. U dětí sedmdesát procent,“ odhadovala ředitelka Jaroslava Bernhardová dopady případné povinnosti očkování u návštěvníků.

V současné době přitom přichází do akvacentra o polovinu méně lidí než v době před covidem. Na bazénu došlo k poklesu na 85 procent předcovidového stavu. Také do rokycanského bazénu teď ve všední den dorazí včetně škol kolem 200 návštěvníků, bývalo to o polovinu víc.

Od pondělí budou pomáhat v nemocnicích čtyři desítky vojáků

Domácí

„A o sobotách a nedělích jsme na třetině toho, co bývalo,“ podotkl vedoucí areálu Jaroslav Moravec.

I podle něj už nyní převážná většina návštěvníků nosí potvrzení o očkování. Zpřísnění však může podle Moravce odradit lidi, kteří se chystali bazén navštívit v rámci víkendového výletu.

Do divadla jde s testem málokdo

Divadla proti tomu neočekávala, že je podmínka očkování příliš poškodí, ačkoliv jejich návštěvnost se aktuálně pohybuje jen okolo 60 až 70 procent.

„Naši návštěvníci si na to zvykli, takže chodí převážně očkovaní,“ uvedla ředitelka Karlovarského městského divadla Dana Neumannová.

„Ti, co přijdou s testem, těch je minimum, zhruba deset procent, ale možná i méně. Nám to dělat problém nebude,“ konstatovala ředitelka s tím, že kdo do divadla chodit chce, tak už se naočkovat nechal.

EMA schválila dva nové léky proti koronaviru

Koronavirus

Také na představení Národního divadla moravskoslezského v Ostravě chodí nyní v 80 až 90 procentech případů očkovaní lidé. „Naprosté minimum diváků se prokazuje potvrzením o prodělané nemoci a docela málo jich přichází s testem nebo si test u nás udělá,“ řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

„Chci zdůraznit, že u nás nemáme od počátku platnosti opatření jediný případ, kdy by hygiena trasovala naše diváky. Nemáme žádný případ nahlášené nákazy po návštěvě všech našich divadel,“ dodala mluvčí.

Anketa

Změní případné zpřísnění proticovidových opatření vaše chování?
Ano
25,2 %
Ne
74,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25572 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám