Hlavní obsah

Test může z krve odhalit dlouhý covid

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik studií vědců z celého světa se zaměřilo na pozorování pacientů po prodělaném koronárním onemocnění, kteří se potýkají s dlouhodobými následky infekce koronavirem i několik měsíců po jejím překonání.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vědci z Cambridgeské univerzity sledovali pacienty, kteří trpí dlouhodobými následky covidu-19, a zjistili, že jednoduchý krevní test již dokáže odhalit, zda lidé po překonání infekce koronavirem (ne)budou trpět dlouhodobými následky.

Autoři studie zjistili, že tento stav souvisí s malými cytokinovými proteiny, jejichž přítomnost lze již nyní určit levným a rychlým krevním testem.

Někteří pacienti mají zdravotní problémy ještě několik měsíců po odeznění infekce a objevuje se u nich celá řada příznaků, včetně přetrvávající ztráty chuti a čichu, dlouhodobé únavy a problémů s vnímáním. Příčiny tohoto stavu nejsou známy.

Je zapotřebí dalších informací

Nový výzkum anglických vědců navazuje na australskou studii, v níž se k odhalení SARS Cov-2 použily krevní testy. Účastníkům experimentu odborníci po nakažení opakovaně odebírali vzorky krve, aby se zjistila přítomnost biomarkerů spojených s infekcí.

Je to proto, že cytokiny, kterými tělo reaguje na infekci, jsou v těle přítomny ještě několik měsíců po překonání infekce. Vědci z Cambridge definovali typ těchto malých bílkovin a domnívají se, že právě on je spojen s rozvojem dlouhodobých následků covidu-19.

Průkopnická léčba zjizvených plic po covidu: infuze vlastní krve

Koronavirus

„V současnosti nemáme žádný spolehlivý způsob, jak určit, zda budou mít pacienti dlouhodobé následky onemocnění. Tato nejistota tak může způsobit další stres lidem, kteří potenciálně mají příznaky. Jsme ale na dobré cestě,“ potvrdil autor studie Nyarie Sithole.

Imunita se zapíná, avšak nevypíná

Dodal, že všechny by mohla uklidnit zpráva, že se objevil biomarker, který pomůže zmírnit některé jejich obavy. Lékařům by poskytl první konkrétní způsob, jak odhalit dlouhodobé následky infekce koronavirem, a byl by také prvním prokazatelným indikátorem tohoto závažného onemocnění. Autoři studie proto plánují zahájit další pozorování v tomto směru.

Dalším problémem je, že někteří lidé překonávají určité zdravotní problémy způsobené virem SARS Cov-2, aniž by měli příznaky. Vědci se zároveň domnívají, že biomarkery jsou výsledkem imunitního systému, který se „nevypne“ a nepřestane bojovat s infekcí.

Lékaři doporučují třetí dávku očkování proti covidu pro lidi po transplantaci

Domácí

„To je také jedna z teorií. Jinými slovy, imunita se zapne při počáteční infekci a z nějakého důvodu se nikdy nevypne nebo nevrátí do výchozího stavu. Vzhledem k tomu, že naše pacienty budeme sledovat ještě mnoho měsíců po překonání infekce, doufáme, že lépe pochopíme, zda tomu tak skutečně je,“ dodal Sithole.

Ačkoli dosud nebyla objevena žádná léčba dlouhodobých následků koronaviru, někteří vědci uvádějí, že očkování pomohlo odstranit mnoho příznaků. Výzkumníci z Cam­bridge se proto chtějí zaměřit také na hledání souvislosti mezi očkováním a zotavením z infekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám