Hlavní obsah

Terapeuti jedou online a pro „první linii“ zdarma

Právo, Vlastní zpráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opatření proti koronaviru od 22. října přerušila kontakt i mezi terapeuty a jejich klienty. Mnoho z nich se proto nyní schází online a své psychické potíže řeší přes videohovory nebo e-maily. Tzv. pracovníkům z první linie někteří terapeuti nabízejí své služby zdarma.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Další iniciativa chce umožnit bezplatné online hovory s terapeuty i pro samoživitelky a seniory. Běžně si totiž za hodinu účtují od 600 korun.

Nakonec jsou z online terapie všichni příjemně překvapeni
Pavel Pařízek

Online terapii zdarma si mohou objednat pracovníci z první linie, tedy zdravotníci, hasiči či policisté, prostřednictvím webu Dělámcomůžu.cz, který sdružuje 651 odborníků. Podle autora projektu terapeuta Pavla Pařízka je pracovníkem z první linie zatím asi jeden klient z deseti.

„Fungujeme už od prvního lockdownu na jaře, nyní se o nás začínají lidé zase zajímat. Už v létě jsme dělali průzkum mezi terapeuty a klienty, co si myslí o online terapii. Dříve k tomu byli nedůvěřiví. Ale nakonec jsou z online terapie všichni příjemně překvapeni,“ popsal Právu Pařízek, který se nyní pokusí získat peníze na projekt pro opuštěné matky s dětmi a důchodce. Jarní karanténa dala také popud vzniku platformy pro online spojení klientů a terapeutů Tymosia.cz, kterou zastupuje Marek Fiala.

Čunek chtěl pomoc slovenských zdravotníků, odmítli ho

Domácí

„Lidé v mém okolí měli problém s docházením ke svému psychoterapeutovi, aplikace zprostředkovávající videohovory se často zasekávaly, hovory samy od sebe skončily, sezení s rouškou bylo nepříjemné,“ píše na stránkách, co platformě předcházelo.

Přesnou statistiku, jaké potíže lidé nejčastěji řeší, nemá, protože terapeuti musí dodržovat mlčenlivost. „Ale co vím, tak těch lidí, kteří přicházejí kvůli problémům spojeným s covidem nebo kvůli strachu o práci, je naprostá minorita. Je to tak jeden ze sta. Spousta lidí řeší své problémy z mládí, poruchy příjmu potravy, fobie,“ řekl Právu.

Pod stromeček psychoterapii

Nabídek psychoterapií na dálku je plný internet. „Tato forma terapie není dostupná pro klienty se sklony k sebevraždě, sebepoškozování, klienty ve stavu pod vlivem psychoaktivních látek nebo klienty s problematikou vážného psychiatrického onemocnění z okruhu schizofrenních či schizo afektivnních poruch,“ uvádí web Online-medicina.cz.

Nemocnicím se nedostává personálu. Pomoc hledají v ambulancích i školách

Domácí

Cena hodiny terapie po internetu se příliš neliší od sazby za osobní setkání. Obvykle se pohybuje od 600 po 1200 korun, osobní terapie stojí obvykle okolo tisícikoruny za hodinu.

Například web Mojra.cz nabízí i konzultace s psychologem e-mailem, za jednu si účtuje 399 korun. Konzultace mohou lidé darovat i druhým prostřednictvím poukazů.

On-line hovory nabízejí i tzv. koučové. Někteří se sdružili do Koučinkcentra.cz.

Kromě tzv. životních koučů, kteří nabízejí pomoc např. se zvládnutím stresu, figurují v registru i ti, kteří se specializují na problémy v podnikání. Rozdíl mezi nimi a psychoterapeuty je v odbornosti. Ke koučování či poradenství stačí obvykle živnostenský list a potřebné znalosti.

Přestaňte kouřit, uvolníte lůžko v nemocnicích, vyzývají lékaři

Koronavirus

Označení psychoterapeut však může po dle právního stanoviska advokáta Ivo Telece, který jej vypracoval pro Českou psychoterapeutickou společnost, používat jen psychiatr, klinický psycholog či lékař vzdělaný v psychoterapii.

„Nesprávné používání profesního označení psychoterapeut by mohlo naplnit skutkovou podstatu zakázané nekalé soutěže podle občanského zákoníku nebo nekalé obchodní praktiky podle zákona o ochraně spotřebitele,“ píše Telec.

Reklama

Výběr článků

Načítám