Hlavní obsah

Čunek chtěl pomoc slovenských zdravotníků, odmítli ho

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Sílící epidemie koronaviru stále trápí Zlínský kraj, který patří k nejpostiženějším regionům Česka. V pátek a sobotu hlásili hygienici výrazný nárůst počtu nakažených, který již atakuje hranici dvanácti set nových případů Covid-19 za den.

Odběrové místo na ZlínskuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

V závěru týdne se kvůli horšící se situaci sešel krizový štáb kraje. Jednal zejména o aktuální naplněnosti a personální kapacitě nemocnic východní Moravy. „I když naplněnost nemocnic ve Zlínském kraji neustále stoupá, situaci se nám daří zvládat a aktuálně v nich máme pro pacienty k dispozici ještě dvě stovky volných lůžek. Jsme přitom před vrcholem epidemie, který ve Zlínském kraji očekáváme nejpozději do sedmi dnů,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

„Pro případ, že by se tyto naše kapacity lůžek ukázaly jako nedostatečné, máme předjednáno s Moravskoslezským krajem, že by část našich pacientů převzaly jejich nemocnice,“ dodal.

Holiči ve Zlíně po noční šichtě zavřeli až těsně před šestou

Koronavirus

V nemocnicích Zlínského kraje začínají vypomáhat studenti středních a vyšších odborných škol a kraj již oslovuje s žádostí o výpomoc také mediky z vysokých škol s trvalým bydlištěm ve Zlínském kraji, jejichž seznam má k dispozici. „Největší problém nemáme s lůžky, ale s personálním zajištěním. Jednal jsem i s kolegy – župany ze sousedních slovenských krajů, zda by nám zdravotníky nemohli zapůjčit, bohužel však i u nich jsou plně vytížení,“ dodal Čunek.

Na Slovensku totiž probíhá plošné testování, do něhož jsou zapojeni všichni možní lékaři.

„Vydržte!” Ležící seniorku ve zlínské nemocnici nechali na chodbě čekat na sanitku čtyři hodiny

Koronavirus

Na východě Moravy v souvislosti s dalším nárůstem případů koronaviru roste počet odběrových míst určených k testování na Covid-19. Ve Zlíně byla do konce týdne pouze dvě odběrová místa, další vznikne v pondělí nedaleko zlínské polikliniky. Dvě odběrová místa budou podle Čunka v nejbližších dnech posílena o další tým i při krajské nemocnici ve Zlíně.

Vznikají nová odběrová místa

Další nové odběrové místo vznikne v pondělí v Kroměříži. Dosud tam bylo pouze jedno. „Zatímco se řada nemocnic včetně těch fakultních pyšní dvěma nebo třemi stovkami odběrů za den, naši lidé jich zvládnou i tisíc za den. Je to velký nápor, a navíc na takový přísun lidí přijíždějících většinou automobily není náš nemocniční areál stavěný. Proto jsme s tím chtěli rychle něco udělat a během pár dnů se nám tak podařilo zařídit otevření dalšího odběrového místa na kroměřížském výstavišti,“ řekl Petr Liškář, ředitel Kroměřížské nemocnice.

Stávající odběrové místo v areálu Kroměřížské nemocnice podle jeho slov bude fungovat i nadále.

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně na dvou odběrových místech aktuálně denně provedou i 1200 testů, v infekční ambulanci Uherskohradišťské nemocnici pak denně zvládnou 350 odběrů a ve Vsetínské nemocnici okolo 200 odběrů.

Ve Zlínském kraji je od začátku epidemie přes sedmnáct tisíc nakažených koronavirem, před týdnem jich byla polovina. Aktuálně nemocných je v kraji přes jedenáct tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám