Hlavní obsah

Tak zlé jako španělská chřipka to nebude, uklidňují odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srovnání současné pandemie nového koronaviru a španělské chřipky, která obletěla svět před sto lety, se přímo nabízí. Odborníci ale mírní obavy. Svět podle nich na současnou epidemii zareagoval dřív a je lépe připraven. Nemocných a obětí proto bude méně.

Foto: Eloy Alonso, Reuters

Jeden ze španělských vojáků, který dezinfikuje prostranství před nemocnicí.

Článek

Španělská chřipka sužovala lidstvo v letech 1918 až 1920. Za tyto dva roky se po celém světě nakazilo na 500 milionů lidí, což odpovídalo 27 procentům, tedy téměř třetině tehdejší populace.

Kontext byl ale tehdy zcela odlišný, a to zejména proto, že pandemie španělské chřipky na svět udeřila v době, kdy zuřila první světová válka. Při první vlně epidemie v Evropě v květnu a červnu 1918 vlády, zaměstnané válkou, nepřikládaly význam.

Kvůli koronaviru ubývá dárců krve. Nebojte se a přijďte, prosí nemocnice

Koronavirus

Například ve Francii si úřady uvědomily závažnost situace až na podzim 1918, kdy epidemie dosáhla vrcholu. Byla přijata opatření, jako bylo uzavírání veřejných míst, ale ta se aplikovala různě. "Bylo tolik nemocných, že už nebyli žádní pracovníci ani materiál, aby se veřejná místa dezinfikovala," vysvětluje Freddy Vinet z Univerzity Paula Valéryho v Montpellier, který v roce 2018 publikoval knihu o historii španělské chřipky.

Jediné účinné karantény v době šíření španělské chřipky fungovaly na odlehlých ostrovech, jako byla Západní Samoa, kde byla americká armáda. To bylo jedno z mála míst, jimž se nákaza vyhnula.

Konečně! Laboratoř potrestané lékařky dostane povolení testovat

Koronavirus

Nebát se, ale nepodcenit

To, že Covid-19 nejspíš nebude mít tak závažný průběh jako pandemie španělské chřipky, neznamená, že je možné brát virus SARS-CoV-2 na lehkou váhu. Oproti viru, který způsobil epidemii SARS z roku 2002, se totiž SARS-CoV-2 snadněji šíří, a to i kvůli tomu, že nakažení a tím pádem infekční lidé mohou mít jen velmi mírné nebo žádné potíže. U SARS měl každý nakažený středně vážné nebo vážné symptomy a musel být hospitalizován.

Původ epidemie, zjištěné poprvé v březnu 1918 ve Spojených státech, zůstává nejasný. Mohla vyjít z Číny, stejně jako současná pandemie Covid-19. Žádný důkaz však tuto teorii nepotvrdil. Odkud tedy název španělská chřipka? Epidemie vděčí za svůj přívlastek tomu, že španělský tisk byl mezi prvními, kdo o chorobě v květnu 1918 v Evropě informoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám