Hlavní obsah

Švýcarsko odmítlo AstraZenecu, čeká na podrobnější studie

Bern

Švýcarský zdravotnický úřad Swissmedic odmítl ve středu schválit vakcínu AstraZeneca, píše server deníku Daily Mail. Dostupná data o účinnosti nejsou podle úřadu dostatečná a úřad chce se schválením vyčkat do doby, než budou k dispozici výsledky nových studií, píše server Finanz und Wirtschaft.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína AstraZeneca

Článek

Swissmedic předtím, než vydá souhlas s očkovacím preparátem, chce další informace o bezpečnosti, účinnosti a kvalitě látky ze třetí fáze klinických studií, které probíhají v Severní a Jižní Americe. Toto průběžné hodnocení podporuje rovněž poradní externí odborná komise zdravotnického úřadu.

Jakmile budou výsledky k dispozici, „bude možné velmi rychle udělit dočasný souhlas s průběžným procesem,“ stojí v prohlášení.

Další země EU nedoporučují vakcínu AstraZeneca pro seniory

Evropa

Švýcarská komise pro otázky očkování (EKIF) už v úterý doporučila, aby se počkalo na další údaje o účinnosti vakcíny AstraZeneca v různých věkových skupinách.

Komise doporučuje, aby zvlášť zranitelné skupiny, tedy věková kategorie nad 65 let a chronicky nemocní, u nichž se riziko dopadů nákazy covid-19 zvyšuje, stejně jako zdravotničtí pracovníci, byli očkováni pouze prozatím schválenými a doporučenými vakcínami. Švýcarsko zatím odsouhlasilo preparáty společností Pfizer-BioNTech a Moderna.

V pyžamech na očkování. V Seattlu se rozbila lednička s vakcínami

Koronavirus

Země s 8,5 milionu obyvatel ve středu podle serveru Daily Mail oznámila, že podepsala další tři smlouvy na nákup dalších 17 milionů dávek vakcíny.

Švýcarsko se dohodlo s německou společností Curevac, jejíž vakcína je ve třetí klinické fázi zkoušek, podepsalo smlouvu s americkou firmou Novavax a další vakcíny by měla dodat Moderna.

Rozhodnutí Švýcarska přichází den poté, co francouzský zdravotnický úřad (HAS) nedoporučil očkovat vakcínou AstraZeneca lidi starší 65 let. Odůvodnění je stejné, není k dispozici dostatek dat o účinnosti látky v této věkové skupině. Podobně se zachovaly i další evropské země – Belgie, Rakousko, Polsko či Švédsko. Malta a Itálie dokonce omezily hranici očkování tímto preparátem na 55 let.

EU zvrtala nákup a distribuci vakcín, píše Daily Mail

Evropa

Postoj Švýcarska nezměnily ani zprávy z nejnovějších bádání vědců z Oxfordské univerzity, že vakcína AstraZeneca nejenže poskytuje naočkovanému ochranu před onemocněním covid-19, ale také možná potlačuje přenos koronaviru na lidi v jeho okolí. Po podání první dávky byl ve skupině naočkovaných počet pozitivních nálezů o 67 procent nižší.

S AstraZenecou je spokojen také britský premiér Boris Johnson. V Británii se touto látkou očkuje už téměř měsíc a Johnson řekl, že očkování „je velmi dobré a efektivní“ ve všech věkových skupinách.

Izrael je k nezastavení, naočkoval už každého třetího

Koronavirus

Jediná dávka podle čerstvě zveřejněných výsledků poskytuje tři měsíce po aplikaci 76procentní ochranu před covidem-19. Při podání druhé dávky nejméně tři měsíce po první dávce účinnost podle výrobce stoupá na 82 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám