Hlavní obsah

Švédsko zřídí vyšetřovací komisi

Právo, DPA, vpl

Švédsko do léta spustí vyšetřování, jehož cílem bude zjistit, jak zvládlo pandemii koronaviru. Švédsko zvolilo relativně benevolentní přístup a vsadilo na to, že lidé budou hygienická opatření dodržovat dobrovolně. Obchody ani restaurace nezavíralo.

Foto: Henrik Montgomery, ČTK/AP

Lidé v baru v centru Stockholmu. Restaurace i kavárny byly v zemi otevřeny bez přerušení.

Článek

Vláda kvůli tomu čelí kritice, počet obětí na počet obyvatel je v zemi vyšší než v okolních státech. Desetimilionové Švédsko má 38 600 nakažených a 4400 obětí. Na druhou stranu místní ekonomika nezaznamenala pokles jako jiné země, naopak rostla.

Švédská ekonomika ve čtvrtletí rostla

Ekonomika

„Musíme zvolit komplexní přístup, abychom zjistili, jak to funguje na národní, regionální a místní úrovni,“ řekl premiér Stefan Löfven listu Aftonbladet s tím, že před létem bude sestavena komise, která bude zkoumat odpověď úřadů na koronavir.

Konzervativní Umírněná strana a krajně pravicoví Švédští demokraté, dvě nejsilnější opoziční strany, několikrát vyzvali vládu ke zřízení nezávislé komise – naposledy se tak stalo minulý pátek.

Švédsko má za týden nejvíce mrtvých s koronavirem na milion obyvatel na světě

Koronavirus

Löfven se tomu nebránil, trval však až donedávna na tom, že se tak stane po skončení pandemie, a určování termínu označoval za předčasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám