Hlavní obsah

Stavebnictví v březnu kleslo. Přispěla k tomu omezení na úřadech i zavřené hranice

Novinky, bož

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 2,3 procenta. Vyplynulo to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly meziročně o 14 procent stavebních povolení méně, orientační hodnota povolených projektů se snížila o 17,4 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavební produkce

Článek

„Současná situace se odrazila zejména v produkci pozemního stavitelství, inženýrské stavby si dynamiku dokázaly udržet. Statistika stavebních povolení a bytové výstavby byla zčásti ovlivněna omezenou činností stavebních úřadů i sníženým zájmem stavebníků,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Celkem se v březnu začalo stavět 2947 bytů, což je meziročně o 30,2 procenta méně. Dostavělo se jich 2226, což je meziročně o 6,8 procenta méně. Stavebních povolení úřady vydaly 6222, orientační hodnota povolených staveb činí 29 miliard korun.

Vypadá to jako příprava na novou Berlínskou zeď, tepe Prouza situaci na hranicích

Ekonomika

Za celé první čtvrtletí stavební produkce klesla o 2,9 procenta oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku. Meziročně nicméně o 2,3 procenta vzrostla.

Chybějí zahraniční pracovníci

„Dá se očekávat, že ještě horší čísla bude ČSÚ reportovat za duben, který byl už celý v režimu nouzového stavu. Stavební firmy oznamovaly přerušení činnosti včetně těch největších,” uvedl majitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Economist: Zavírání hranic při epidemii nepomůže, může i škodit

Koronavirus

Největším problémem pro stavební firmy podle Korce představoval nedostatek zahraničních pracovníků, kteří se vrátili domů a kvůli neprostupným hranicím se nemohli dostat zpět.

„České stavebnictví je přitom už roky zcela závislé na pracovní síle ze zahraničí, hlavně z Ukrajiny. Některé i vysoce specializované profese na stavbách už ani jinak než cizinci zajistit nelze,” uzavřel Korec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám