Hlavní obsah

Vypadá to jako příprava na novou Berlínskou zeď, tepe Prouza situaci na hranicích

Novinky, bož
Aktualizováno

Situace na českých hranicích, kde dochází k zahrazování i malých pěších přechodů na turistických stezkách, vypadá spíše jako příprava na novou Berlínskou zeď než krátkodobé epidemiologické opatření. Na úterní tiskové konferenci, kterou Novinky sledovaly živě, to uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Briefing prezidenta Hospodářské komory Vladimíra DlouhéhoVideo: ČTK

 
Článek

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza zmínil otázku uzavřených hranic. „Loni jsme slavili třicet let svobody a jejím základem byla také svoboda cestovat tam, kam chceme. Před čtyřmi týdny jsme o tuto svobodu přišli z objektivních a srozumitelných důvodů,“ nechal se slyšet.

„Ale považuji za důležité upozornit, že se vláda musí velmi pečlivě zabývat tím, jak dlouho a v jakém rozsahu tato omezení udržovat, nakolik je oprávněné, že máme na hranicích barikády. Když se podíváte na fotky z různých hraničních přechodů, i těch malých, kde jen lidé pěšky přecházeli hranici v rámci turistické trasy, tak to vypadá spíše jako příprava na novou Berlínskou zeď, nikoliv jako krátkodobé opatření,“ řekl Prouza.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza

„Když se podívám na epidemiologickou situaci v Rakousku či na Slovensku, nevidím důvod, proč bránit alespoň té příhraniční komunikaci, která je důležitá pro řadu rodin i malých podnikatelů. Myslím si, že je tu prostor po vyhodnocení epidemiologické situace, aby se hranice velmi rychle otevřely,“ uzavřel toto téma Prouza.

Dlouhý: Pokud si živnostník založil s. r. o., má smůlu, 25 tisíc nedostane

Ekonomika

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu kromě toho hovořil o nejistotě, která panuje kolem restriktivních opatření, navzdory tomu, že podnikatelé potřebují k rozhodování a plánování jasné informace.

„Chci poprosit českou vládu a všechny, kteří se podílejí na opatřeních, aby přestali používat slova jako možná, třeba, snad. Co potřebujeme k restartu ekonomiky, totiž není jen ta ekonomická podpora, ale hlavně jistota v rozhodování. Všichni, kteří uvažují o tom, jestli si udrží zaměstnance a znovu otevřou, potřebují mít jasný plán a vědět, kdy a co je čeká,“ apeloval Prouza na vládu.

„Platí to nejen pro otevírání obchodů, ale i pro otevírání hranic. Slyšíme cokoliv od letní dovolené v Chorvatsku až po dva roky uzavřené hranice. To má obrovský dopad na podnikatele v cestovním ruchu, kteří musí vědět, jaký je plán,“ dodal.

„Když se dívám na plány řady jiných evropských vlád, tak ty říkají jasně: Toto je postup, za takových podmínek ho budeme zpomalovat, za takových podmínek ho budeme zrychlovat. Takže si to všichni mohou naplánovat, všichni se umí rozhodnout,“ připomněl Prouza.

„Jsem rád za pozitivní epidemiologické výsledky, vláda zaslouží pochvalu za to, že zareagovala rychle. V oblasti ekonomické jsme na tom ale zcela opačně. Když se podívám, jakou pomoc dostávají firmy v zahraničí, tak se obávám, že až pomine krize, české firmy budou vykrvácené a jejich zahraniční konkurenti budou mít dostatek peněz na další expanzi,“ uzavřel Prouza.

Reklama

Související články

Stát chce na mzdu přispět jen do 24 800 korun

Stát plánuje přispět na mzdu v zavřených provozech nejvýše 24 800 korun, při poklesu poptávky nejvýš 9300 korun a při výpadku surovin 12 400 korun. Z částek by...

Výběr článků

Načítám