Hlavní obsah

Je to jako omezit Prahu kvůli Plzni, stěžují si starostové na plošné restrikce

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přehodnoťte plošná protiepidemická opatření, která jste minulý týden vydali pro celý Moravskoslezský kraj, vyzvali v otevřeném dopise starostové z obcí Bruntálska a Opavska hygieniky a také ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Krajská hygienička Pavla Svrčinová po zasedání bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje.

Článek

Otevřený dopis podepsalo 64 starostů a přidal se k nim také primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

V dopise s roztrpčením reagují na páteční okamžité zavedení mimořádných opatření v celém Moravskoslezském kraji, „Trápí nás plošnost opatření. Nerozumíme tomu, proč byl tak tvrdě postižen opatřeními i severozápad našeho kraje. Máme tady dlouhodobě minimum nakažených,“ píšou v dopise starostové.

Upozorňují i na to, že od lokálních ohnisek jsou jejich obce vzdáleny desítky kilometrů. „Například Krnov od Karvinska leží 83 kilometrů, od Frýdecko-Místecka 80 kilometrů a od Novojičínska 68 kilometrů. To by pak za lokální ohnisko v Plzni musela být přijata opatření v Praze,“ zlobí se starostové.

Česko je ve srovnání se sousedy nejhorší v přírůstku nakažených koronavirem

Domácí

Kvitují aspoň to, že se za překotnost při zavedení opatření omluvil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministr nicméně – stejně jako hygienici či kraj – plošná opatření obhajuje.

Starostové v otevřeném dopise také připomněli, že města a obce v této části regionu patří mezi takzvané strukturálně postižené regiony. „Neseme si s sebou historické břímě hlubokých ekonomických problémů ještě dávno před vypuknutím koronavirové epidemie. Naše města s nimi statečně bojují například rozvojem služeb a cestovního ruchu. Ten teď ale dostal další těžkou ránu,“ posteskli si v dopise starostové a připojili prosbu, aby byla přísná opatření v severozápadní části Moravskoslezského kraje co nejdříve přehodnocena.

V pátek minulého týdne nařídili hygienici lidem v celém Moravskoslezském kraji nosit roušky ve vnitřních prostorách a v MHD, před tím platila omezení jen na Karvinsku. Omezil se také provoz restaurací, které musejí zavřít do 23 hodin, a pendleři musejí mít negativní test. Snížil se rovněž limit na počet účastníků hromadných akcí.

Odmítáme být regionem porobených. Ostrava demonstrovala proti opatřením

Domácí

Hygienici krok vysvětlovali šířením koronaviru. Opatření začala platit okamžitě.

„Nákaza se bohužel v Moravskoslezském kraji šíří i v jiných okresech než na Karvinsku. Na Opavsku jsme zachytili nakažené ve fotbalových týmech i ve velkých firmách. Problém nám stále dělají pendleři, proto je správné, že opatření platí i na Bruntálsku, kde je hodně přeshraničních pracovníků. V Polsku ten systém funguje jinak, mají mírnější kritéria,“ vysvětlila důvody celokrajských opatření v pondělí šéfka krajských hygieniků Pavla Svrčinová s tím, že problémem je i to, že se stále méně daří najít původ nákazy.

Ve středu Svrčinová řekla ČTK, že možnost zjemnění opatření na Bruntálsku nevylučuje. Nicméně vše se bude teprve řešit a vyhodnocovat.

Ostravští hygienici budou čelit žalobě. Vzali práci tisícům lidí, tvrdí iniciativa

Domácí

V pondělí kvůli náhlému zavedení restrikcí demonstrovaly asi dvě tisícovky lidí v centru Ostravy. Pořadatelé kulturních akcí, kteří kvůli restrikcím museli rušit nebo přehodnocovat své plány, pak v týdnu pohrozili, že na krajskou hygienickou stanici podají žalobu.

Zástupci hygieniků, kraje a státu v pondělí uvedli, že opatření moravskoslezských krajských hygieniků kvůli koronaviru se budou nově uvádět v platnost s odkladem vždy od pátku.

Nemám důvod k rezignaci, reaguje Vojtěch na demonstranty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám