Hlavní obsah

Srovnání s EU: Česko má hodně nakažených, testuje se ale méně

Novinky, Natálie Lošková, ČTK

Počet pozitivních případů koronaviru v posledních dnech opět narůstá nad tisíc denně, v evropském měřítku je počet nakažených na počet obyvatel dokonce jeden z nejhorších. Oproti Evropě ale Česká republika testuje své obyvatele málo. A tak podíl pozitivně testovaných narostl v posledních dnech k 12 procentům. Zatímco v Lucembursku stihli minulý týden provést v přepočtu na 100 tisíc obyvatel až 8000 odběrů týdně, na území Česka jich bylo v přepočtu pouze 640. A ministr zdravotnictví vyzývá, aby se lidé preventivně testovat nechodili, protože kapacity jsou přeplněné.

Článek

Ještě na konci května měly evropské státy velmi podobnou strategii testování svých obyvatel. Se snižujícím se počtem denních přírůstků nakažených oproti jaru se snížil i počet odběrů, které země týdně prováděly.

Zatímco většina zemí ale začala od konce června počty testovaných osob ve své zemi několikanásobně navyšovat, v České republice začalo na odběry chodit zhruba jen o dvě stovky lidí více než v květnu.

Celkem bylo do čtvrtka provedeno 1 102 144 odběrů, z toho se téměř 3,7 procenta ukázalo být pozitivních, uvádí web ministerstva zdravotnictví. Počet testů, který se v Česku týdně uskuteční, je přitom 7. nejnižší v Evropě. Ze sousedních států odebere týdně méně vzorků jen Polsko a Slovensko.

Právě Slovensko má podle nejčerstvějších dat z minulého týdne nejmenší počet testovaných osob z celé Evropy. Počty denních přírůstků nakažených Slováků se drží pod dvěma stovkami. O něco více testů uskuteční týdně Slovinci, Bulhaři, Chorvati.

Méně testů než v Česku provádí týdně také Maďaři, jejichž počty denních přírůstků nakažených už se také začínají blížit tisícovce. Ve snaze zamezit dovozu infekce ze zahraničí zavřelo Maďarsko na začátku září své hranice pro cizince. Lidem z V4 však udělilo výjimku, ti do země mohou po předložení negativního testu na covid-19.

Odlišnou cestu zvolilo sousední Německo, které jen za srpen množství odběrů výrazně navýšilo, v poměru k Česku až na dvojnásobek. Celkem tak v zemi s 83 miliony obyvatel dokáží vyšetřit až 1,2 milionu lidí týdně. Možností otestovat se na koronavirus mají Němci několik a platit za to ve velké části případů nemusí.

Náklady nesou pojišťovny, zdravotní fondy spolkového rozpočtu nebo pokladny jednotlivých spolkových zemí. Rozbory zdarma mají i Němci cestující z rizikových oblastí, odběry mohou podstoupit například na letištích, nádražích či dálničních odpočívadlech. Nárok na bezplatné testy mají rovněž zdravotníci či zaměstnanci škol.

Nejlépe protestované obyvatelstvo má podle dat z minulého týdne Lucembursko, které za týden otestovalo 12krát více obyvatel než Česko. Tamní vláda totiž vyzvala obyvatele i lidi, kteří do země jezdí za prací, aby se zúčastnili dobrovolného rozsáhlého testování, které je i tam pro všechny zdarma.

Zatímco v České republice premiér Andrej Babiš (za ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) doporučují, aby lidé nepřetěžovali odběrová místa a dobře zvážili, zda je opravdu nutné na test jít, jiné evropské státy bojují s koronavirem právě snahou o celoplošné protestování svých obyvatel.

Rozmyslete si, jestli se opravdu musíte nechat otestovat, vyzval Vojtěch

Domácí

Testy komukoliv a zadarmo tak zavedla mimo jiné i švýcarská vláda, která se obávala, že by lidé mohli začít skrývat příznaky, aby se vyhnuli placení testů. Odběry hrazené státem nabízí také Dánsko, ve kterém se na počet obyvatel provádí nejvíce testů v Evropě hned po Lucembursku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám