Hlavní obsah

Spojené státy začaly očkovat všechny dospělé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve všech státech USA, hlavním městě Washingtonu a v Portoriku se už mohou proti covidu-19 nechat naočkovat všichni dospělí Američané. Děje se tak poté, co poslední státy federace v pondělí rozšířily skupinu kandidátů na očkování na všechny obyvatele od věku 16 let. Cíl zpřístupnit očkování dospělým ve všech 50 státech USA do 19. dubna oznámil prezidenta Joe Biden před dvěma týdny.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu v Turecku

Článek

Havaj, Massachusetts, New Jersey, Oregon, Rhode Island a Vermont byly poslední státy, které zpřístupnily všem dospělým očkování proti covidu-19.

Ve Spojených státech, které mají zhruba 330 milionů obyvatel, se nyní očkuje tempem 3,2 milionu dávek za den. Ještě před měsícem to bylo 2,5 milionu. Více než 131 milionů lidí, tedy polovina dospělých Američanů, k neděli obdrželo nejméně jednu dávku vakcíny. Asi 84,3 milionu Američanů už dostalo obě dávky vakcíny.

Očkování proti covidu-19 se v USA v uplynulých měsících výrazně zrychlilo. Biden původně počítal s tím, že se očkování zpřístupní všem dospělým až 1. května, vzhledem k rychlosti očkování však stanovil dřívější termín. Dalším prezidentovým cílem je, aby bylo za jeho prvních 100 dnů ve funkci v USA podáno 200 milionů dávek vakcín proti covidu-19, k čemuž teď země směřuje.

Při současném tempu vakcinace se Spojeným státům podaří do poloviny června naočkovat asi 70 procent populace. Cestu k dosažení takzvané kolektivní imunity však může zpomalit nedůvěra k očkování mezi některými občany. Naplnění tohoto cíle bude také záviset na tom, kdy se očkování proti covidu-19 zpřístupní dětem.

Reklama

Výběr článků

Načítám