Hlavní obsah

Soukromé testy v zahraničí mohou vyjít na tisíce korun

Až několik tisíc korun si musí připravit Češi, kteří po zrušení zákazu cest do zahraničí zamíří do Německa, Rakouska nebo na Slovensko a při návratu se budou chtít prokázat negativním testem na koronavirus. Ve všech těchto zemích je možné u soukromých laboratoří test podstoupit. Na výsledek se ale čeká až dva týdny.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Rychlý test na koronavirus vyvinutý v Německu

Článek

Česká vláda s platností od pátku zrušila zákaz volného pohybu osob a také cest do zahraničí. Při návratu z něj se ale lidé budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo zamířit do dvoutýdenní karantény.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

V Německu, Rakousku a na Slovensku, tedy sousedních zemích, u kterých se nejčastěji hovoří v souvislosti s letní dovolenou, je možné nechat se otestovat v soukromých laboratořích. Všeobecně se ale doporučuje, aby se lidé nechodili testovat, pokud nemají příznaky nemoci covid-19.

Ceny se liší podle druhu testu a laboratoře. Například v německém Düsseldorfu se náklady mohou u jednotlivce vyšplhat až na 250 eur (6800 korun), ale třeba v Berlíně jsou k dostání i za 23 eur (asi 630 korun).

Česko vyžaduje PCR test, tedy výtěr z nosohltanu.

Hamáček: Nejsme policejní stát. Na dovolenou může každý

Domácí

U občanů země se pak cena liší podle toho, zda jsou pojištěni u veřejné, nebo soukromé zdravotní pojišťovny. Pokud lidé vykazují symptomy koronaviru a test jim doporučí jejich praktický lékař, hradí celou částku daná pojišťovna.

Institut Roberta Kocha ale varoval před zbytečným zatěžováním testovacích kapacit. „Test na koronavirus má smysl pouze v případě, že člověk vykazuje symptomy,“ upozornil.

Přehledně: Volný pohyb osob - co můžeme a co vláda stále zakazuje

Koronavirus

Soukromé testy provádí také Rakousko. Laboratoře nabízí dva druhy: PCR, které detekují informaci viru, a testy na protilátky. První test se pohybuje v rámci 100 až 200 eur (2735 až 5470 korun), druhý nabízí laboratoře za 35 eur (957 korun). Kvůli velkému zájmu však na výsledky testu mohou lidé čekat až dva týdny.

Na Slovensku je nutné objednat se předem přes internet. Jeden test vyjde zhruba na 60 až 70 eur (1650 až 1930 korun).

Přestože jsou hranice od pátku otevřené, české ministerstvo zahraničí nadále nedoporučuje, aby lidé do ciziny cestovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám