Hlavní obsah

Soukromá laboratoř hlásí další pozitivní test na koronavirus

• Aktualizováno

Národní referenční laboratoř v pátek ověřuje další pozitivní test na koronavirus ze soukromé laboratoře. Pokud se výsledek potvrdí, půjde v Česku o 13. známý případ pacienta s nemocí COVID-19.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Testování vzorku koronaviru

Článek

„Mám informaci, že jeden případ potvrdila mimo systém soukromá laboratoř v Praze. Ta samá, co minule. Vzorek jde teď na ověření do Národní referenční laboratoře, stoprocentní výsledek budeme mít odpoledne,” uvedl na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Celkem bylo testováno 483 lidí.

Soukromá laboratoř už tento týden potvrdila pozitivní nález na koronavirus ženě z Prahy 6, která měla příznaky nemoci, ale protože nepobývala přímo v italské Lombardii, která je považována za rizikovou, ale jen na její hranici, hygienici ji odmítli testovat. Proto se obrátila na soukromou laboratoř, ačkoliv ty mají provádění testů zakázané.

Žena z Prahy se nechala testovat v soukromé laboratoři, to ale stát zakázal

Koronavirus

Podle Vojtěcha není možné, aby testy prováděl kdokoliv, protože je potřeba zaručit jejich kvalitu. Na základě tohoto případu se už ale změnila pravidla a testy na potvrzení nákazy koronavirem už nebudou podmíněny návštěvou některé z rizikových oblastí, ale budou dělány všem, u nichž tak rozhodne hygienik či lékař. Ve čtvrtek to uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Pravidla testování na koronavirus se v Česku mění

Koronavirus

Z 12 dosud potvrzených případů nejméně deset nakažených pobývalo na severu Itálie, která je po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci. Další s nimi byli v kontaktu. Osm jich je v Nemocnici Na Bulovce, další čtyři jsou v ústecké Masarykově nemocnici.

Vojtěch zakázal vývoz dezinfekce

Kvůli šíření nového typu koronaviru platí ode dneška zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce. Opatření se týká všech kromě výrobců. Cílem je podle ministerstva zajistit dostatek dezinfekce pro osobní hygienu v Česku a zamezit spekulacím s těmito výrobky. Ministerstvo už tento týden zakázalo vyvážet respirátory třídy FFP3.

Aktuální situaci ohledně šíření nového typu koronaviru v České republice v pátek projednají zástupci vlády, hejtmani, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Reklama

Související témata:

Související články

Testy tří dětí nakažené ženy jsou negativní

Testy tří dětí nakažené ženy z Prahy 6 jsou negativní. Dvě z dětí navštěvují základní školu v Praze 6. V ní je ve čtvrtek ředitelské volno. Nyní tak škola může...

Výběr článků

Načítám