Hlavní obsah

Slovensko vyhlašuje nouzový stav pro státní nemocnice

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Peter Pellegrini v neděli večer řekl, že v zemi je 61 potvrzených případů koronaviru a vláda vyhlašuje nouzový stav pro státní nemocnice. Uvedl to po nedělním mimořádném zasedání slovenské vlády.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Peter Pellegrini

Článek

Nouzový stav podle Pellegriniho umožní přesouvat materiál, techniku i zdravotníky z nemocnice do nemocnice i zakázat stávku ve zdravotnických zařízeních. „Je to zatím preventivní opatření,“ zdůraznil předseda vlády.

Vláda požádala státní i soukromé nemocnice, aby přestaly poskytovat plánované operace, které nesouvisí s ohrožením života a zdraví pacientů, ale své kapacity udržovaly pro potřeby starostlivosti o nakažených koronavirem.

Zákaz volného pohybu osob v Česku. Přečtěte si návrh celostátní karantény

Koronavirus

Slovenská vláda uzavírá na 14 dní všechny prodejny kromě potravin, drogerie, lékáren, pošt, bank, benzinových čerpadel a stravovacích zařízení. „Neuzavíráme zařízení veřejného stravování, ale zákazníci nebudou vstupovat do těchto zařízení. Strava bude zákazníkům poskytována formou výdeje nebo donášky,“ dodal Pellegrini.

Česko má 293 nakažených koronavirem

Koronavirus

Předseda vlády avizoval, že největší zaměstnavatel na Slovensku, bratislavský závod Volkswagen, možná od pondělí zastaví výrobu. Příčinou je, že ve fabrice se pravděpodobně vyskytl koronavirus. Volkswagen Bratislava zaměstnává přes 11tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám