Hlavní obsah

Slovensko od 9. listopadu zavede na hranicích povinné testy na koronavirus

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Od příštího pondělí se bude na hranicích při vstupu na Slovensko testovat na covid-19 antigenními testy. Výjimku budou tvořit ti, kteří budou mít s sebou negativní PCR test ne starší než 72 hodin.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Odběrová místnost v Dolném Kubíně.

Článek

V průběhu pondělního zasedání ústředního krizového štábu to oznámil slovenský premiér Igor Matovič. „Předpokládáme, že se sníží počet hraničních přechodů, které budou otevřené, a omezí se jejich otevírací doba,“ uvedl předseda slovenské vlády.

Zatím není zřejmé, zda osoby cestující na Slovensko budou muset antigenní testy hradit ze svého či nikoliv.

Na Slovensku otestovali 3,6 milionu lidí. Nakažených je jedno procento

Evropa

Matovič předpokládá, že v průběhu jednoho měsíce se na hranicích provede čtyři až pět milionů testů. „Je to něco přes jeden milion testů týdně. To je přibližně 30 procent z toho, co jsme provedli teď při celoplošném testování,“ konstatoval slovenský premiér.

„Považujeme to za dostatečné množství testů na to, abychom udrželi počet pozitivních případů pod kontrolou, aby se nám to nevymklo z kontroly,“ dodal Matovič.

Ministr obrany Jaroslav Naď potvrdil, že testování na hranicích se bude týkat nejen občanů Slovenska, ale všech, kteří budou přijíždět na Slovensko. Naď předpokládá, že Slovensko bude uznávat PCR testy z členských zemí Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám