Hlavní obsah

Na Slovensku otestovali 3,6 milionu lidí. Nakažených je jedno procento

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Víkendového testování antigenními testy na covid-19 se na Slovensku zúčastnilo 3 625 332 lidí. Z toho bylo pozitivně testovaných 38 359, což odpovídá jednomu procentu. V pondělí o tom informoval slovenský premiér Igor Matovič. Na Facebooku si s odkazem na konspirační teorie neodpustil vtip, že byli Slováci při testování očipováni.

Foto: Ministerstvo vnitra SR, Novinky

Už v pátek začalo testování pracovníků ministerstva vnitra a obrany.

Článek

Nejvíce pozitiviních (3,22 %) bylo zaznamenáno v okrese Čadca na severu země u hranic s Českou republikou. Pak následovaly okresy Stará Ľubovňa (2,8 %) a Púchov (2,65%). Nejnižší počet pozitivních lidí zachytili v okresech Revúca (0,27 %) a Banská Štiavnica (0,28 %).

Slovenská primářka na protest proti plošnému testování vrátila státní vyznamenání

Koronavirus

Matovič upozornil, že ve čtyřech severních okresech, kde už proběhlo pilotní testování, do značné míry klesl počet zachycených pozitivních případů. „Například v okresu Námestovo bylo před týdnem 4,77 % pozitivních a po týdnu 1,8 procenta,“ uvedl předseda vlády.

Podobná čísla byla i v dalších okresech, kde proběhlo pilotní testování. „Z týdne na týden zde klesl počet pozitivních o 56 procent. To je odpověď všem, kteří říkali, že používat antigenní testy na boj s covid-19 není správná zbraň,“ dodal Matovič.

Nezvládneme to? Čaputová přiznala, že se její obavy kolem testování nenaplnily

Koronavirus

Premiér zároveň připustil, že antigenní testy ve srovnání s PCR testy zachytí především lidi s vyšší virovou náloží.

Projekt, který nemá obdoby

Předseda vlády opětovně označil plošné testování za projekt, který nemá v historii samostatné Slovenské republiky obdoby. Matovič poděkoval armádě, policistům, zdravotníkům, hasičům, samosprávám, dobrovolníkům a všem, kteří se testování zúčastnili.

Slovenský epidemiolog: Situace je vážná, nechceme skončit jako Češi

Domácí

Zatím nebylo rozhodnuto, zda se příští víkend uskuteční druhé kolo plošného testování. Pravděpodobné je testování pouze v okresech, kde bylo zachyceno nejvíc pozitivních lidí.

Ústřední krizový štáb v pondělí večer rozhodl, že 7. a 8. listopadu se na Slovensku uskuteční druhé kolo testování antigenními testy, ale pouze v okresech, kde byl v prvním kole podíl pozitivních vyšší než 0,7 procenta. „Testování se tak vyhne 25 okresů na jihu Slovenska, města Košice a Bratislava,” řekl Matovič.

Slovensko rovněž zabezpečí kontrolu na hranicích, kde se budou rovněž vykonávat antigenní testy.

Úspěšně očipovaní

Před plošným testováním se na konspiračních webech objevily „zaručené“ informace, že v rámci této akce proběhne čipování obyvatel Slovenska. A nebyl by to Matovič, kdyby se k tomu s nadsázkou nevyjádřil na sociální síti, kde je velmi aktivní. Když se premiér v neděli dozvěděl, že počet testovaných překročil 3 miliony, na sociální síti napsal: „3 miliony úspěšně očipovaných“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám