Hlavní obsah

Slovensko hlásí rekordní čísla. A to i bez započítání antigenních testů

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Od začátku pandemie SARS-CoV-2 zaznamenalo Slovensko v pátek nejvyšší přírůstek pozitivně testovaných lidí, když 18 tisíc PCR testů odhalilo 3707 nových případů. Pozitivita testování představuje dvacet procent. Přírůstek by byl ještě vyšší při započítání antigenních testů.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Lidé čekají na testování v Oravskom Podzámku

Článek

Antigenní testy, kterých bylo v pátek téměř 40 tisíc, odhalily dalších 2357 nakažených.

Tyto testy také pracují se stěrem z nosohltanu, jsou rychlejší, zato ale méně přesné. Slovensko je využilo při plošném testování na přelomu října a listopadu. Nyní je využívají především pendleři a Slováci, kteří bydlí v příhraničních oblastech Maďarska a Rakouska - od pondělí byla totiž zrušena výjimka, která jim umožňovala pohyb do 30 kilometrů od hranice bez testu.

Pendleři se mohou vykázat PCR i antigenní testem, antigenní je ale pro ně výhodnější, výsledek zpravidla znají už za 15 minut.

Každý pátý hospitalizovaný s covid-19 na Slovensku umírá, uvedl ministr. Lockdown zpřísní

Koronavirus

A dá se předpokládat, že jich bude přibývat. Policisté na hranicích byli tento týden shovívaví a testy nekontrolovali, ale avizovali, že od soboty 12. prosince už budou testy přísně vyžadovat. Na odběrných místech hlavně v Bratislavě se proto celý týden tvořily fronty. Především pendleři se potřebovali dostat do práce.

„Pracuji v Rakousku v nákupním středisku Parndorf a dosud jsem test nepotřeboval. Změnu oznámila vláda pozdě, na testech byla hromada lidí a značná nervozita,“ řekl Novinkám Tomáš, který čekal na test téměř dvě hodiny. „Hodinu před plánovaným ukončením odběrů oznámili, že nemají dost testů a museli předčasně skončit,“ dodal.

Zhoršují se všechny ukazatele PES, fialových je už sedm krajů

Koronavirus

Andrea pracuje v Rakousku jako číšnice a musela si vzít volno, aby stihla testování. „Jinak bych se nedostala do práce. Vůbec nechápu, proč jsem dosud mohla cestovat do práce do vzdálenosti 30 kilometrů zcela bez překážek a teď musím mít test. Je v tom hrozný chaos,“ dodala. „Koupili jsme dům v rakouské obci Wolfsthal, ale jezdíme do práce do Bratislavy. Teď potřebujeme negativní test,“ řekl Igor, který se dal testovat na bratislavské Šancové ulici.

Pandemická komise reagovala na kapacitní problémy na odběrných místech tím, že přijala zmírnění opatření v tom, že Slovensko bude uznávat také testy z Česka, Rakouska, Maďarska a Polska.

Slovenským hospodským došla trpělivost. Desítky podniků i přes zákaz otevřou

Evropa

„Naštěstí pracuji v té části Rakouska, kde začalo plošné testování, tak si dám udělat test tam a na Slovensko přijedu až na Vánoce,“ konstatoval Robert. „Studuji v Brně a na Vánoce chci jet za rodiči domů. Naštěstí si prý budu moct udělat test v Česku, takže tím se to snad vyřeší,“ dodal Igor ze Žiliny.

Zpřísnění se nadále nebude vztahovat například na řidiče a posádky v nákladní, autobusové, letecké, lodní či železniční dopravě, dále na osoby při tranzitu přes Slovensko či na diplomaty.

Z covid-19 se na Slovensku podle posledních údajů nově vyléčilo 1883 lidí, ale počet obětí nového druhu koronaviru stoupl o 26. Celkem od začátku pandemie zemřelo na Slovensku 1148 lidí. V nemocnicích je 1937 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 133 na JIP a 136 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 130 794 lidí.

Hromadné testování v ČR 

Hromadné antigenní testování se chystá také v České republice. Mělo by odstartovat 18. prosince a bude hrazeno ze zdravotního pojištění. Hlavní hygienička Jarmila Rážová v pátek řekla, že ministerstvo zdravotnictví spustí jednotný rezervační systém, část nemocnic a odběrových center ale zavedla vlastní. V některých pražských nemocnicích mají volné dny už jen po Vánocích.

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek už dříve avizoval, že by se kvůli antigenním testům mohla změnit metodika výpočtu indexu PES, podle nějž se má řídit zpřísňování a uvolňování opaření. Potvrzování antigenních testů má totiž za následek vyšší podíl pozitivních PCR. V týdnu ale Dušek uvedl, že k tomu ale zatím nedostal pokyn.

Jeden PES nestačí. Stát bude počítat dva

Domácí

„Nechystáme se my jako ÚZIS, ani nemáme žádný takový pokyn, nějakým způsobem míchat testy dohromady. Spíše se snažíme antigenní testy sledovat, vytvořit systém, který je bude co nejlépe monitorovat,” dodal Dušek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám