Hlavní obsah

Situace bude pod kontrolou za pět let, odhaduje šéfka vědců WHO

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři až pět let. Takovou dobu by mohlo trvat, než se situaci ohledně pandemie koronaviru podaří dostat pod kontrolu. Na virtuální konferenci, kterou pořádal deník Financial Times, to uvedla hlavní vědecká pracovnice Světové zdravotnické organizace (WHO) Soumya Swaminathanová.

Foto: Profimedia.cz

Soumya Swaminathanová

Článek

„Pokud bych to měla odhadnout, řekla bych, že nám potrvá čtyři až pět let, než situaci dostaneme zcela pod kontrolu,” uvedla Swaminathanová, která mírní optimistické výroky některých vědců, z nichž by se mohlo zdát, že vyrobením vakcíny problém skončí.

„Vakcína se zdá jako momentálně nejlepší cesta, bohužel je s tím spojeno mnoho otazníků,” obává se vědkyně zejména o bezpečnost a celkovou účinnost vakcíny, stejně jako o proces spravedlivé distribuce.

Možná tu bude navždy

Výrok Swaminathanové doplnil také krizový expert WHO Mike Ryan. „Myslím si, že problém, na který naráží také kolegyně Swaminathanová, spočívá v poměrně nízkém čísle aktuálně infikovaných lidí,” vysvětluje Ryan.

Koronavirus tu možná bude napořád, říká expert WHO

Koronavirus

„Pokud jste vědec, pokoušíte se bez existence vakcíny spočítat, jak dlouho bude trvat, než se nakazí dostatečný počet lidí. Je potřeba si přiznat, že vir se možná stane stejně jako další viry součástí naší společnosti, stane se endemickým virem a možná nezmizí nikdy,” uvedl Ryan.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Celosvětově se nákaza novým koronavirem zatím potvrdila u více než 4,3 milionu lidí a 300 000 lidí s onemocněním covid-19 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám