Hlavní obsah

Schodek rozpočtu překročí sto miliard, přiznala Schillerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu kvůli dopadům koronaviru na ekonomiku letos překročí 100 miliard korun. ČT to řekla ministryně financí Alena Schillerová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Již ve čtvrtek ministerstvo informovalo, že počítá se zvýšením schodku státního rozpočtu na letošní rok, který je naplánován na 40 miliard korun, o desítky miliard korun. Úřad tehdy uvedl, že novelu zákona o státním rozpočtu představí v řádu dnů.

Schodek přes 100 miliard korun vykázal státní rozpočet naposledy za rok 2012, a to 101 miliard korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Schodek nad 100 miliard očekávají také analytici oslovení Novinkami.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Myslím, že je nyní jisté, že to bude výrazně nad 100 miliard,” odhaduje například hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Hospodaření státního rozpočtu se přitom letos nevyvíjelo dobře už od začátku roku, ještě než přišla mimořádná opatření kvůli koronaviru. Za leden a únor skončilo ve schodku 27,4 miliardy korun, šlo za uvedené období o nejhorší výsledek od roku 1993, tedy v moderní historii ČR. Pro zajímavost, v krizovém roce 2009, byl ještě v únoru rozpočet v přebytku 5,4 miliardy, do schodku 192 miliard se propadl během roku.

Schodek plánuje ministerstvo financí pokrýt běžnou emisní činností, tedy vydáním státních dluhopisů.

Reklama

Související články

Rusnok: Ekonomiku čeká razantní útlum

Je zřejmé, že nastane razantní útlum ekonomiky, řekl po dnešním mimořádném zasedání bankovní rady guvernér ČNB Jiří Rusnok. S pokračováním mimořádné situace...

Výběr článků

Načítám