Hlavní obsah

Růst počtu nakažených je alarmující. Hamáček mluví o radikálním omezení jako v Izraeli

Aktualizováno

Vicepremiér, šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) považuje růst počtu nakažených za alarmující. Je podle něj otázkou, zda opatření stačí, nebo nastal čas pro radikální omezení po vzoru Izraele.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček vystoupil na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu opět v červeném.

Článek

"Krizový štáb pracuje na vytváření záložních lůžkových kapacit. Počet nově infikovaných je alarmující a je otázka, zda je současný vývoj zvladatelný již platnými či navrhovanými opatřeními, nebo zda již nastal čas pro radikální řešení po vzoru Izraele," napsal ČTK Hamáček na žádost o komentář rekordního denního přírůstku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) věc v sobotu nekomentovali, v pátek ale uvedli, že pokud budou počty nově infikovaných dál růst, hrozí uzavření země podobně jako na jaře.

Babiš: Buď budete opatření dodržovat, nebo zavedeme lockdown

Domácí

Za pátek v Česku přibylo 8618 nově nakažených. Za poslední týden jde o čtvrtý rekord za sebou. V nemocnicích bylo 1893 pacientů s koronavirem, z toho 412 je ve vážném stavu. V pátek zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 25 lidí, jen za tento týden přes 200, celkový počet obětí se tak zvýšil na 905.

Jak pomohl lockdown v Izraeli? Teprve po třech týdnech začíná pomalu zabírat

Blízký a Střední východ

Izrael zavedl přísnou plošnou uzávěru před třemi týdny. Po prvním týdnu celostátního lockdownu stát opatření ještě zpřísnil. Lidé se s výjimkou cest do práce nesmějí vzdalovat od domu na víc než 500 metrů, zavřeny zůstaly školy, obchody s výjimkou potravin, restaurace, sportoviště a kulturní střediska. Venku se pak může sejít nanejvýš dvacet lidí.

V důsledku přísných opatření se šíření nákazy v Izraeli patrně zpomaluje. Z celkového počtu provedených testů bylo ve středu pozitivních bezmála devět procent, což je nejméně od poloviny září.

Česko je třetí na světě v poměrném počtu nově nakažených za týden

Koronavirus

Anketa

Bojíte se lockdownu?
Ano
41,8 %
Ne
45,9 %
Je mi to jedno
12,3 %
Celkem hlasovalo 16178 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám