Hlavní obsah

Dušek varuje před rychlým rozvolňováním

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme na dobré cestě, ale zdaleka ne na konci, komentoval snížení reprodukčního čísla ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Článek

Reprodukční číslo kleslo na 0,8. Co to znamená?

Další mírný pokles z 0,9 na 0,8 znamená pozitivní zprávu. Je vidět, že opatření začínají zabírat a jsme na cestě k dalšímu zpomalení šíření epidemie. Rozhodně to ale není konec. Stále máme v populaci vysokou virovou nálož a denní procento nově nakažených je také hodně vysoké. Jsme na dobré cestě, ale určitě ne na konci. (Podíl pozitivních případů na celkovém počtu testů se v posledním týdnu pohybuje od 20 do 35 procent.)

V minulosti si vláda vytyčila, že na hodnotě čísla R 0,8 může rozvolňovat opatření. Je na to už čas?

K tomu nejsem oprávněn hovořit, ale jako analytik dat si dovolím říct, že máme pořád relativně vysoké denní procento záchytů a velký počet nakažených seniorů stejně jako hospitalizovaných. Určitě bych si přál, abychom ta opatření ještě nějaký čas vydrželi a tato čísla ještě snížili.

Skvělá zpráva: Reprodukční číslo kleslo na 0,8. Začne se uvolňovat

Domácí

Jak se ve vývoji čísla R promítne avizovaný návrat malých dětí do škol a kdy?

Návrat dětí do škol je určitě správná věc. Měl by být podložený ochrannými a režimovými opatřeními, stejně jako pozorností při testování. Bude to snad možné ukontrolovat. Na datech by se mělo otevření škol projevit do sedmi, deseti, nejvýše čtrnácti dnů.

Které parametry se ve výpočtu čísla R zohledňují?

Odhadujeme ho z denních záchytů, ale promítá se do něj spousta vlivů, například objem testů. Kdyby kolísal, tak bude možnost odhadnout toto číslo zkreslená. Promítá se v něm i například chování populace a další řada faktorů. Je to velmi komplexní parametr.

Prvňáci a druháci se za týden vrátí do škol. Roušky povinné, omezené setkávání

Domácí

Na zdravotním výboru Sněmovny jste v diskusi vystoupil proti dennímu zveřejňování úmrtí s covidem. Proč?

Kolem toho je mnoho dezinformací a některé věci, které jsem měl údajně říct, nejsou pravda. Byla to reakce na dotazy významných lékařů, zdali má smysl denní zveřejňování počtu zemřelých. Z mého pohledu smysl nemá, protože z objektivních důvodů tato čísla nejsou dohlášená a vznikají tam zmatky.

Neumím si ale představit, že bychom mortalitu nezveřejňovali, to by v EU ani nebylo možné. Ale bylo by možné zveřejňovat srozumitelná čísla s několikadenním zpožděním, nikdo by o žádná data nepřišel.

Havlíček: Začátkem prosince otevřeme skoro všechno. Ale…

Koronavirus

Měl jste tam pronést, že byste mohl ono zveřejňování vypnout, ale nejste na to statečný.

Nic takového jsem nikdy neřekl. Jednak na to nemám právo a jednak si neumím představit, že by evropský stát nezveřejňoval mortalitu. Ale řada zemí Evropy tato čísla zveřejňuje až po několika dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám