Hlavní obsah

Prvňáci a druháci se za týden vrátí do škol. Roušky povinné, omezené setkávání

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Klára Beranová

Žáci prvních a druhých tříd základních škol se vrátí do lavic ve středu 18. listopadu. Znovu se otevřou také speciální základní školy pro handicapované. Ve středu to oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Briefing ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta PlagyVideo: ČTK

 
Článek

Plaga vystoupil ve středu na tiskové konferenci spolu s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

„Chceme oznámit dobrou zprávu, 18. listopadu se do našich škol vrací žáci 1. a 2. ročníků a žáci přípravných škol a žáci škol speciálních,” uvedl ministr školství.

Otevřete školy, jinak vám nepodpoříme nouzový stav, vzkazují vládě lidovci

Domácí

„Náklady na brždění epidemie neslo české školství, jsem proto rád, že se tímto krokem můžeme navracet k prezenční formě,“ dodal.

Výuka bude ale probíhat za přísných epidemiologických opatření. „Budou nutná režimová opatření. Návrat nebude probíhat po patnáctičlenných skupinkách jako na jaře, vrátí se zpět celé třídy. Děti z různých tříd by se ale neměly potkávat,“ uvedl.

Více větrání

Roušky pak budou povinné – s výjimkou speciálních a mateřských škol – po celou dobu výuky, ale i ve společných prostorách. „Pro eliminaci rizika je důležité také větrání. Bude proto ještě větší tlak na větrání, a to i během výuky, respektive v polovině výuky,“ naznačil Plaga.

Británie: Malé děti kvůli restrikcím už neumí jíst příborem nebo používat WC

Evropa

Pro 1. a 2. třídy se obnoví také družiny. V provozu budou i školní jídelny. Hudební a tělesná výchova nebude.

Pro ostatní žáky základních a středních škol budou pak od 18. listopadu možné prezenční individuální konzultace. „Další otevírání škol bude záležet na epidemickém vývoji,” uvedl Plaga.

Zavřené školy znepokojují odborníky. Obavy z prohlubování rozdílů mezi žáky sílí

Věda a školy

„Jsme na dobré cestě, i když nemáme vyhráno. Jsem rád, že k tomuto kroku došlo,“ řekl k otevření části škol ministr Blatný.

Téměř všechny školy jsou zavřené od 14. října, od 2. listopadu se pak uzavření týká i speciálních škol. V provozu zůstaly mateřské školy a školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb, policistů, hasičů nebo zaměstnanců úřadů práce.

Babiš: 1. a 2. třídy by se mohly vrátit do škol 18. listopadu

Domácí

Přitom ale právě 2. listopadu se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) i bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) měla část dětí do škol vrátit. Prymula s nadsázkou říkal, že by snad musela „bouchnout jaderná elektrárna”, aby se žáci do škol nevrátili.

Babiš a Prymula k návratu dětí do školVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám