Hlavní obsah

Repatriace Čechů skončila. Návrat pěti tisíc krajanů stál 100 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České ministerstvo zahraničních věcí (MZV) ukončilo projekt repatriací občanů zpět do vlasti. Za jeden měsíc přepravilo domů 5082 Čechů, poslední let se uskutečnil v úterý, kdy v Praze dosedlo letadlo s lidmi, kteří uvízli v Austrálii a na Novém Zélandu. Náklady na všechny návraty občanů se vyšplhaly přibližně na 108 milionů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

Podle údajů ministerstva by zhruba 71,5 milionu měly pokrýt očekávané příspěvky od Evropské unie.

Poslední a zároveň nejdražším repatriačním letem byl ten poslední, který přistál v Praze v úterý. Jednalo se o nejvzdálenější destinace – Austrálie a Nový Zéland. Vzhledem k výši nákladů (přes 30 milionů korun) museli cestující přispět částkou přibližně 18 tisíc korun.

O pomoc s návratem do České republiky se aktuálně přihlásilo už jen 180 Čechů, kterým chce ministerstvo zajistit návrat v rámci evakuačních letů jiných států.

Poslední repatriační let dopraví Čechy z Austrálie

Domácí

„Máme za sebou s kolegy měsíční non-stop práci. Slíbil jsem, že nikoho nenecháme na holičkách, a s čistým svědomím mohu říct, že jsme tento úkol splnili,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Návraty občanů zařídilo MZV nouzovými lety, evakuačními autobusy a vyjednáváním výjimek – například tranzitem přes cizí země.

Projekt repatriací spustilo MZV 14. března, kdy vyjely první autobusy pro občany do německého Frankfurtu a rakouské Vídně. Následně se vydaly po celé Evropě. Celkem 69 autobusů využilo 2487 lidí. První repatriační let se uskutečnil 18. března z Kanárských ostrovů.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Kromě Čechů pomohlo české ministerstvo zahraničí dostat domů dalších 934 Evropanů a 68 občanů mimoevropských států.

Repatriace uspořádalo MZV ve snaze pomoci Čechům, kteří kvůli pandemii koronaviru uvízli v zahraničí. Zrušena byla většina letů do České republiky, tito lidé se tak neměli jak vrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám