Hlavní obsah

Remdesivir se už vyrábí i jako tableta, testovat se bude u dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta

Antivirotikum remdesivir, které zkracuje dobu léčby nemoci covid-19 o několik dní, se nově dodává nejen jako roztok pro injekční podání, ale také v prášku. Důvodem je, aby se mohl lék podávat i dětem, uvedla atlantská stanice WSB-TV2.

Foto: Gilead Sciences, Reuters

Výroba remdesiviru.

Článek

Mluvčí ministerstva pro veřejné zdraví v Georgii uvedla, že v aktuální dodávce byl lék i ve formě prášku, aby se mohl podávat dětem. Remdesivir se běžně dodává v ampulích po 100 mg. Tekutá forma se ale nehodí pro podání dětem.

Specialistka na dětské infekční nemoci Andi Shaneová uvedla, že se zatím neví, jak lék zabírá u dětí, a proto je důležité, aby se i ony do klinických testů zapojily. Podávat se bude dětem v různém věku a dávkování se upraví podle váhy.

USA povolily používání léku remdesivir

Koronavirus

Dospělým se při desetidenní léčbě obvykle podává nejprve 200 mg léku do žíly. Následuje devět dávek po 100 mg.

V rámci klinických zkoušek se bude podávat remdesivir i nemocným v Británii, uvedl list The Guardian. Dobu léčení zkracuje podle studie z 15 na jedenáct dní. Podle zatím provedených zkoušek se nejúčinněji projevil u lidí, kteří měli vážný průběh nemoci a museli být napojeni na dýchací přístroj, uvedl profesor Peter Horby z Oxfordské univerzity, který se soustředí na nové nemoci. Nesměli však mít více různých vážných komplikací.

Remdesivir bude pravděpodobně zdarma pro 140 tisíc pacientů

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám