Hlavní obsah

Remdesivir pomohl dvěma třetinám nemocných, ukázala raná studie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvěma třetinám lidí s nemocí covid-19 pomohlo experimentální antivirotikum remdesivir firmy Gilead Sciences, které u nás dostal nakažený taxikář. Plyne to ze studie o účincích léků u 53 pacientů, kterou otiskl v sobotu časopis New England Journal of Medicine.

Foto: Pool, Reuters

Lahvička s lékem remdesivir.

Článek

Data ukázala, že u 36 pacientů, což je 68 procent, se jejich stav klinicky zlepšil a zvýšilo se nasycení těla kyslíkem. U deseti se stav nezměnil a sedm (tedy třináct procent) zemřelo v průměru za osmnáct dnů. Šest z nich bylo na plicní ventilaci.

Studie naznačuje, že by se remdesivir mohl skutečně stát lékem na nemoc covid-19. Sedmnáct pacientů z třiceti intubovaných mohlo být odpojeno od plicní ventilace a 25 léčených bylo v analyzované době 28 dnů propuštěno z nemocnice.

Výsledky ovšem nelze brát jako definitivní, protože se lék nepodával lidem v podobném stavu. Třicet bylo na plicní ventilaci, další čtyři dostávali kyslíkovou podporu, zbytek ne. Především pak chyběla kontrolní skupina, která by lék nedostávala.

Studie ale připomíná, že při testech antivirotik na HIV (lopinavir a ritonavir) umíralo v kontrolní, antivirotiky neléčené skupině 22 procent nakažených, přičemž jen jeden byl intubován.

Původně se lék testoval na 61 nakažených, ovšem osm z nich bylo ze studie vyřazeno, sedm kvůli nedostatku dat o další léčbě, jeden kvůli chybě v dávkování.

V USA začaly testy léku na koronavirus, který vyvíjel i Čech

Koronavirus

 Vedlejší účinky

I výrobce Gilead přiznal, že získaná data jsou omezená a že pokračuje třetí fáze testů, která má určit účinnost a bezpečnost léčby covidu-19 remdesivirem. Vedlejší účinky zmiňovalo 32 léčených (60 procent), nejčastějšími byly nárůst množství jaterních enzymů, průjem, návaly, ledvinové problémy a hypotenze (nízký tlak).

U dvanácti zkoumaných byly vedlejší účinky silné, většinou šlo o syndrom vícečetného selhání orgánů, septický šok, akutní zánět ledvin a hypotenzi. U čtyř nakažených musela být léčba přerušena, u jednoho se zhoršilo selhávání ledvin, u dalšího kvůli multiorgánovému selhání a u dvou kvůli zvýšené hladině aminotransferázy, značící poškození jater.

Výkonný ředitel firmy Gilead Daniel O’Day uvedl, že otázkou není jen, zda je remdesivir  účinný u covidu-19, ale pro které pacienty je vhodný, jak dlouho by se jím mělo léčit a v jaké fázi nemoci by léčba přinášela nejlepší výsledky. Lék se podával pacientům v těžkém stavu a ne těm s lehčím průběhem. Navíc v době, kdy už byla nemoc rozvinuta.

Taxikář, který dostal experimentální lék, se uzdravuje, oznámil jeho lékař

Koronavirus

„Potřebujeme znát mnoho odpovědí, což je důvod, proč potřebujeme více různých studií zahrnujících mnoho typů pacientů,“ dodal O’Day, kterého cituje server Pharmaphorum.

Momentálně probíhá sedm zkoušek remdesiviru včetně dvou v Číně. Dva testy fáze tři spustil Gilead v USA, Evropě a Asii. Americký Národní institut pro alergie a infekční nemoci lék testuje na skupině 800 nemocných s různými příznaky. Gilead už poskytl lék asi 1700 nakaženým.

Gilead přijímal žádosti lékařů o remdesivir od 25. ledna. Podmínkou byla potvrzená nákaza SARS-CoV-2 při testu, který zjistil přítomnost nukleové kyseliny viru. Nemocní museli mít saturaci hemoglobinu kyslíkem menší než 94 procent.

Měli dostávat lék po dobu deseti dnů, první dávka činila 200 mg nitrožilně, další pak 100 mg žilně. Dalších 28 dní pak byli sledováni. Výzkum skončil 30. března, takže do něj nebyl zařazen český pacient, 22 nemocných bylo z USA, 22 z Evropy a Kanady a devět z Japonska.

Výrobce remdesiviru chce v Česku další testování

Domácí

Remdesivir byl původně vyvinut jako lék proti ebole, proti ní však zabíraly lépe jiné. Ukázalo se však, že účinkuje na koronaviry způsobující nemoci SARS a MERS. Na buněčné úrovni rovněž tento lék prokázal dobrou antivirovou účinnost i proti novému typu koronaviru.

Číňané proti koronaviru nasazují lék vyvinutý Čechem

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám