Hlavní obsah

Výrobce remdesiviru chce v Česku další testování

Aktualizováno

Výrobce léku remdesivir si vyžádal místa pro případné další testování léku v České republice. V České televizi to uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Výrobce experimentálního léku remdesivir si vyžádal dvě až tři místa pro případné další testování medikamentu proti koronaviru v ČR. Měly by to být Fakultní nemocnice Brno a v Praze Fakultní nemocnice Motol a Nemocnice na Bulovce. V České televizi to v sobotu řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Ke kolika lidem by se lék mohl dostat, zatím není jasné, dodal. V Česku remdesivir lékaři použili zatím pro jednoho pacienta ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Lék je pro použití proti koronaviru ve fázi klinické studie. Prymula uvedl, že mu dnes ráno telefonovali zástupci firmy Gilead, která remdesivir vyrábí. „Ptali se, jestli jsme schopni vytipovat dvě až tři centra v České republice, kam by remdesivir poté byl alokován v rámci klinické studie," řekl. Centra by podle něj měla být umístěna do největších nemocnic, které o nakažené pečují.

Taxikář, který dostal experimentální lék, se uzdravuje, oznámil jeho lékař

Koronavirus

Jako první v České republice dostával remdesivir nakažený pražský taxikář ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Stav třiapadesátiletého muže se začal zlepšovat, jak ale v pátek uvedl jeho ošetřující lékař Martin Balík, není jisté, zda za zlepšení může právě remdesivir.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je tento lék, původně vyvinutý pro pacienty nakažené ebolou, i nadále nejslibnější kandidát na to, jak vyléčit Covid-19.

Stát také podle Prymuly domlouvá s kraji testování personálu domovů pro seniory. Testování přímo u klientů je podle něj s ohledem na jejich množství zatím nereálné.

Lékař Martin Balík: U zdravých je hrozba těžké formy minimální, mám strach ze zneužití epidemie

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám