Hlavní obsah

Rakušané vzali obchody útokem, plná parkoviště i dlouhé fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko po sedmi týdnech otevřelo veškeré obchody a před mnoha z nich se tvořily dlouhé fronty. Lidé museli mít při nákupu roušky a dodržovat alespoň metrové rozestupy. V obchodech byla pro zákazníky připravena dezinfekce. Lidé si mohli zajít i ke kadeřníkovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fronty v rakouských nákupních centrechVideo: Reuters

 
Článek

Deník Der Standard na svých internetových stránkách informuje, že se do posledního místa zaplnila parkoviště před prodejnami, jako jsou třeba obchody s nábytkem Ikea. Peter Buchmüller, zástupce Rakouské obchodní komory (WKÖ) odpovědný za obchod, si sobotní zájem zákazníků o nákupy pochvaluje, předpovídá ale, že ke konci roku řada obchodníků skončí v minusu. „Budou mezi nimi tací, kteří to nepřežijí,” dodal.

Rakušané otevírají velká nákupní centra

Koronavirus

Agentura DPA napsala, že na ulici Mariahilfer Straße, která patří k nejrušnějším obchodním třídám ve Vídni, bylo v sobotu více lidí než v uplynulých dnech, kdy ještě platilo omezení pohybu. Bylo jich ovšem méně než před začátkem epidemie covidu-19.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rakousko opět otevřelo kadeřnictví a holičstvíVideo: AP

Už 14. dubna v Rakousku otevřely menší obchody, zahradnická centra a hobby markety. V další vlně rozvolňování opatření proti koronaviru přijdou v půlce května na řadu restaurace a další gastronomická zařízení, koncem měsíce pak hotely. Zatím není jasné, kdy se budou moci do Rakouska vrátit turisté z ciziny. A zahraniční hosté jsou pro obchod v této alpské zemi velmi důležití, připomněl Buchmüller.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Lidé čekající ve Vídni na otevření obchodů

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Fronty se nevyhýbaly ani luxusním obchodům

V devítimilionovém Rakousku do dneška zaznamenali 15 508 případů nákazy koronavirem, což znamená, že za poslední den přibylo jen 38 infikovaných. Komplikacím spojeným s covidem-19 podlehlo celkem 596 pacientů, oproti předchozímu dni jich přibylo sedm. Uzdravilo se 13 180 lidí.

Úřady ve Vídni v pátek večer evakuovaly ubytovnu pro žadatele o azyl, kde testy nákazu koronavirem prokázaly zatím u 21 lidí.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

V Rakousku se otevřela i kadeřnictví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám