Hlavní obsah

Rakousko zavádí povinné nošení roušek v obchodech, v zemi je téměř 9000 nakažených

– Vídeň • Aktualizováno

Rakousko v pondělí dopoledne ohlásilo 8958 potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Viru podlehlo 108 lidí a na jednotkách intenzivní péče je momentálně 193 infikovaných. Testováno bylo 50 tisíc lidí. Kancléř Sebastian Kurz oznámil, že v nejbližších dnech, zřejmě od středy, se v zemi zavede povinnost nosit roušky při nakupování, vláda apeluje na obyvatele, aby je nosili všude, kde je více lidí.

Foto: imago stock&people, ČTK

Rakouský kancléř Sebastian Kurz na úterní tiskové konferenci k pandemii koronaviru

Článek

V obchodech s potravinami by nemělo být více lidí. Dodržovat by se měly u pokladem vzdálenosti mezi kupujícími. Povinnost nosit roušky začne ve chvíli, kdy je budou mít supermarkety k dispozici, aby je mohly vydávat. Počítá se s tím, že nařízení začne platit od středy.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vláda chce speciálním výnosem uzavřít provoz ve všech ubytovacích provozech, tedy hotelech, penzionech ale i Airbnb. Ti, kteří jsou považováni za skupinu nejvíce ohroženou koronavirem, už nebudou muset chodit do práce. Pokud to bude možné, budou moci pracovat z domova. Vláda přislíbila zaměstnavatele odškodnit.

Senioři nad 70 let  by neměli vycházet ze svých domovů.

Rakousko sází na rozsáhlé testování

Koronavirus

„Je to klid před bouří,” prohlásil kancléř Kurz k vývoji nákazy koronavirem v zemi. Na začátku pandemie se v Rakousku počet nakažených každý den zvyšoval o 30 procent, nyní je to průměrně 14 procent.

Odborníci varují, že reprodukční faktor, což je číslo, které udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, je příliš vysoké a musí se snížit. V současné chvíli dosahuje úrovně 1,7. Odborníci chtějí, aby se reprodukční faktor dostal pod jedničku.

Jakékoli číslo vyšší než jedna znamená šíření infekce, naopak hodnota pod jednou odpovídá odeznívání nákazy. „Dosavadní opatření mají účinek, ale stále jsme od našeho cíle vzdáleni,“ říká ministr zdravotnictví Rudi Anschober (Zelení).

V Turecku prudce přibylo nakažených, ministerstvo popírá, že zatajuje rozsah epidemie

Koronavirus

Pokud by totiž reprodukční faktor byl stále vyšší, Rakousku hrozí, že se v polovině dubna zhroutí tamější zdravotnický systém a počty mrtvých se vyšplhají do desítek tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám