Hlavní obsah

Rakousko hlásí čtvrtou vlnu

Právo, nek
Rakousko

Podobně jako Německo začíná o čtvrté vlně pandemie koronaviru hovořit také Rakousko. Devítimilionová alpská republika ve středu ohlásila nový denní rekord v nárůstu počtu infikovaných, a to 1848, což je nejvíce od konce dubna.

Článek

Výrazně stoupá i počet lidí, kteří s covidem skončili v nemocnici. Nyní jich je 545, zatímco před týdnem jich bylo o 93 a před dvěma týdny o 252 méně.

Ze statistiky vyplývá, že za růstem počtu nakažených stojí především mladí a neočkovaní lidé. U osob mladších 18 let je incidence neočkovaných šestnáctkrát vyšší než u očkovaných, u lidí ve věku 18 až 59 let šestkrát vyšší a u osob nad 60 let pětkrát vyšší.

Podle serveru Our World in Data dosud devítimilionové Rakousko aplikovalo 10,5 milionu dávek. Alespoň jednu dávku už obdrželo 61 procent populace (5,5 milionu lidí), 58,8 procenta (5,2 milionu) má pak už obě dávky.

Rakousko chce přitvrdit, na diskotéku jen očkovaní

Koronavirus

Rakouská vláda minulý měsíc schválila nová protiepidemická opatření v souvislosti s novým školním rokem, který ve východních spolkových zemích začne 6. září, ve zbytku země o týden později.

V prvních třech týdnech se budou muset žáci i učitelé nechat testovat třikrát týdně, bez ohledu na to, zda jsou naočkovaní, či nikoliv. Pak už bude o pravidlech rozhodovat incidence, respektive počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Na rozdíl od minulého roku se bude testovat PCR metodou, která je obecně přesnější.

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Očkování ve vídeňském chrámu sv. Štěpána

Dvě sledované kauzy

U vídeňského zemského soudu začne 17. září proces, v němž syn a vdova po muži zemřelém s covidem požadují od státu odškodné ve výši 100 tisíc eur (2,6 milionu korun). Muž se nakazil loni v lyžařském středisku Ischgl, které se stalo ohniskem infekce. Žalující viní úřady, že nedostatečně a pozdě před nebezpečím varovaly.

Rakousko také nyní vyšetřuje únik seznamu 24 tisíc jmen lidí, kterým letos v Tyrolsku vyšel pozitivní test na koronavirus. Citlivé údaje pacientů se zatím neznámým způsobem dostaly k veřejnoprávní televizi ORF a deníku Der Standard.

Reklama

Výběr článků

Načítám