Hlavní obsah

Rada ministrů zdravotnictví schválila silnější pravomoce pro EMA

Praha/Brusel

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) bude mít v případě další pandemie výrazně větší manévrovací prostor. Počítá s tím návrh, který tento týden schválila Rada Evropské unie, ta sdružuje jednotlivé ministry členských států. Informovala o tom na svých webových stránkách. Českou republiku zastupoval na jednání v Lucemburku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Profimedia.cz

Český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) v konverzaci s evropskou komisařkou pro zdravotnictví Stellou Kyriakidesovou

Článek

Evropská unie (EU) byla zkraje pandemie kritizována některými politiky za pomalou a nedostatečnou reakci. Skutečnost je ale taková, že sedmadvacítka nemá společnou zdravotní politiku.

Právě z toho důvodu chce zlepšit celounijní koordinaci tak, aby byla v budoucnu lépe připravena čelit podobným hrozbám, jakou je pandemie covidu-19.

Ve skutečnosti jde o soubor tří návrhů, které mají posílit mandát EU pro zdravotní bezpečnost, včetně úlohy klíčových agentur, jakými jsou již zmíněná EMA nebo také Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Cíle jsou v zásadě tři. EMA by měla monitorovat případný nedostatek léčivých přípravků a zdravotnických prostředků, které budou v danou chvíli považovány za kriticky důležité.

Dále bude muset zajistit včasný vývoj kvalitních a účinných léků, se zvláštním zaměřením na řešení mimořádných situací v oblasti veřejného zdraví.

EU se dohodla na podobě covidových pasů

Evropa

Posledním úkolem pro EMA pak bude vytvořit strukturu pro fungování odborných skupin, které posuzují vysoce rizikové zdravotnické prostředky a poskytují základní poradenství v oblasti připravenosti na krize a jejich řešení.

Na jednotné verzi návrhu se musí ještě Rada shodnout s Evropským parlamentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám