Hlavní obsah

První průlom? Čínská vakcína u dobrovolníků funguje, vytvořila protilátky

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Naděje na nalezení účinné vakcíny proti nemoci covid-19 znovu o něco vzrostla. Tentokrát díky čínské státní firmě Sinopharm. Její vakcínu BBIBP-CorV otestovalo zhruba šest stovek dobrovolníků a u všech se v těle vytvořily protilátky na koronavirus, uvedl server Daily Mail.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Nabírání vakcíny proti koronaviru

Článek

Vakcína, kterou v červnu vědci úspěšně vyzkoušeli na zvířatech, byla dobrovolníkům podávaná ve dvou dávkách. U všech lidí se vytvořily protilátky, jen u osob starších 60 let trvalo posílení imunitního systému déle. Podle vědců se však nejedná o nic neobvyklého, navíc protilátky se v těle udržely sedm týdnů.

U žádného z dobrovolníků nebyly zjištěny vedlejší účinky. Někteří lidé si pouze stěžovali na drobnou bolest v místě vpichu.

Nadějná čínská vakcína. Před koronavirem ochránila morčata, krysy i makaky

Koronavirus

„Dobrou zprávou je, že vakcína zabírá stejně dobře u mladší jako i starší generace. Ale samozřejmě v tuto chvíli ještě nevíme, zda nás ochrání před infekcí či nemocí,“ uvedl člen výzkumného týmu mikrobiální patogeneze v anglickém Bathu Andrew Preston.

Za nadějné označila výsledky testů také ruská profesorka z Institutu experimentální medicíny v Petrohradu Larisa Rudenková. Dodala ale, že je třeba zjistit, zda vakcína BBIBP-CorV dokáže zvýšit produkci buněk T-lymfocyt, což je druh bílých krvinek, které jsou schopny koronavirus napadat a vědci je považují za klíčové v boji s covidem-19.

Rusko posvětilo druhou vakcínu

Zahraniční

Společnost Sinopharm má v závěrečných klinických testech kromě BBIBP-CorV ještě jednu vakcínu. Celkem se jich v Číně vyvíjí osm. Sinopharm uvedla, že už na začátku prosince by ráda jedou svou vakcínu prodávala na trhu. Cena by se měla pohybovat kolem 100 dolarů (zhruba 2300 korun) za obě dávky.

Základem vakcíny BBIBP-CorV jsou neutralizované viry získané od tří nakažených lidí. Vakcína aktivuje v těle velké množství protilátek, které mohou blokovat napadení buněk a tím zamezit množení viru. Sinopharm investoval do vývoje vakcín proti koronaviru SARS-CoV-2 celkem miliardu jüanů (3,34 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám