Hlavní obsah

Průzkum mezi lékaři: Na koronavirus je nejúčinnější lék proti malárii

Novinky, nčs, aš

Průzkum mezi více než 6000 lékaři z celého světa, který provedla lékařská sociální síť Sermo, prozradil, co považují odborníci za nejúčinnější nástroj v boji proti novému koronaviru. Ukázalo se, že většina spoléhá při léčbě na antimalarikum hydroxychlorochin.

Ilustrační foto

Článek

Průzkumu se zúčastnilo 6227 lékařů z 30 zemí světa, kteří mají zkušenosti s léčbou onemocnění Covid-19. Celkem 37 procent z nich uvedlo, že lék hydroxychlorochin, který je běžně používán k léčbě malárie, je ze seznamu 15 možností tím nejúčinnějším, uvedl server Daily Mail na základě výsledků průzkumu.

Antimalarikum hydroxycholrochin používá téměř polovina italských lékařů, dále více než 70 procent těch španělských, 61 procent brazilských či 39 procent mexických lékařů. V USA ho používá 23 procent lékařů, což je výrazně méně než v ostatních zemích.

Nasazen byl i v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. Její ředitel Miroslav Zavoral Právu řekl, že „lék vypadá nadějně”. Přesto upozornil, že je třeba počkat na vyhodnocení předběžných výsledků terapie, k němuž dojde v průběhu dubna.

Nasadili jsme lék na malárii. Je to nadějné, říká šéf Ústřední vojenské nemocnice

Domácí

Antimalarikum se dostalo do centra pozornosti na konci března, když o něm francouzský profesor mikrobiologie Didier Raoult promluvil jako o látce, která může změnit situaci. Ve své zprávě uvedl, že ze skupiny 24 nakažených po šesti dnech vymizela nákaza u tří čtrvtin z nich. Opominul však, že šest z nich z testu vypadlo, z nichž někteří skončili na JIP. Jeden z nich dokonce zemřel, což dalo munici kritikům tohoto způsobu léčby.

Kritika použití antimalarik

Profesor Vineet Inder Chopra z Michiganské univerzity už dokonce přestal antimalarikum podávat jako lék první volby, protože se neukázalo jako účinné.  Jistý si jeho účinky není ani profesor Art Reingold z univerzity v Berkeley, který zmínil, že po podání se v některých případech stav zlepšil, ale není jasné, jestli by se stav nakažených nezlepšil i tak.

Další želízko v ohni proti Covid-19. Zmírňuje reakci organismu

Koronavirus

Příčinu, proč někde může zabírat lépe a někde hůře, ukazuje další část průzkumu sociální sítě Sermo. Účinnost může souviset s tím, v jakém stádiu nemoci Covid-19 se antimalarikum podá. Zatímco lékaři ve Spojených státech čekají na výsledky testu onemocnění čtyři až pět dní, polovina lékařů v Evropě či Číně má výsledky k dispozici už do 24 hodin. Na tak krátkou dobu se dostane pouze 14 procent lékařů v USA.

Evropský lékový úřad (EMA) nadále omezuje použití hydroxychlorochinu jen pro dosud schválené užití - tedy u malárie, systémového lupusu a revmatické artritidy. Nakažení s Covid-19 ho mohou používat jen v rámci klinických zkoušek anebo národních nouzových programů.

Pink se zotavila z nákazy koronavirem. Vláda USA se podle ní moc nepředvedla

Kultura

Doktor Murali Doraiswamy, poradce společnosti Sermo, vyzval lékaře po celém světě, aby se inspirovali jinými zeměmi, které mají větší zkušenosti s léčbou Covid-19.

V USA v použití zaostávají

Světová zdravotnická organizace (WHO) spustila po celém světě zkušební léčebné procesy, do kterých zapojila léky užívané primárně k léčbě jiných nemocí. Patří mezi ně právě hydroxychlorochin či remdesivir, který se používá při léčbě eboly.

Taxikář, který dostal experimentální lék, se uzdravuje, oznámil jeho lékař

Koronavirus

Například Spojené státy však do těchto procesů nejsou zapojeny, spustily ale vlastní výzkumy obou léků v souvislosti s využitím při léčbě Covid-19.

Přijde druhá vlna?

Na jednom se většina světových lékařů shodne. Až 80 procent dotazovaných si myslí, že svět bude čelit druhé vlně pandemie. Myslí si to dokonce až 90 procent amerických lékařů, v Číně názor sdílí pouze polovina.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Na dotaz, zda je svět už na vrcholu pandemie, odpověděly dvě třetiny amerických lékařů negativně. Vrchol očekávají během tří až čtyř týdnů a v důsledku toho by si přáli, aby jejich vláda udržela opatření proti šíření nákazy minimálně dalších šest týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám